Sari la conținut

Cum se modifică creierul persoanelor care suferă de diabet zaharat (STUDIU)

diabet
Sursă foto: GETTY Images
Varsta de diagnosticare a diabetului

Din cuprinsul articolului

Oamenii de știință au descoperit legături directe legat între diabetul zaharat şi modificările funcționale și structurale din creier, concluzionând că această maladie are complicaţii inclusiv la  nivel cerebral.

Astfel, cercetătorii americani de la Michigan Medicine au constatat în urma unui studiu că, cu cât o persoană are mai mult timp diabet zaharat de tip 2, cu atât este mai probabil ca aceasta să experimenteze modificări în structura creierului.

Cercetătorii care au analizat datele de la mai multe persoane de vârstă mijlocie care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2, folosind o serie de teste de memorie și limbaj dezvoltate de National Institutes of Health, numite NIH Toolbox Cognitive Battery, precum și scanări RMN, pentru a determina relația dintre diabet, cogniție și creier.

Imagistica cerebrală a sugerat că participanții la studiu cu o durată mai lungă de diabet zaharat de tip 2 au avut o grosime corticală medie și volume de materie cenușie mai mici, precum și un volum crescut al hiperintensității materiei albe.

Rezultatele RMN, spun cercetătorii, indică efectele negative pe care diabetul de lungă durată le poate avea asupra rezultatelor privind sănătatea creierului și subliniază importanța prevenirii debutului timpuriu al diabetului zaharat de tip 2. Cogniția participanților la studiu cu diabet de tip 2 nu a fost diferită în comparație cu cei fără această afecțiune, potrivit studlui publicat în Annals of Clinical and Translational Neurology..

„Este pentru prima dată când alterările structurii creierului au fost asociate cu durata diabetului”, a declarat primul autor Evan Reynolds, doctor în științe, cercetător și statistician principal pentru NeuroNetwork pentru terapii emrgente de la Michigan Medicine.

„Deși nu am observat reducerea cogniției, prin intermediul NIH Toolbox, acest lucru ar putea să nu ofere o imagine completă. Faptul că am observat modificări negative în creierul propriu-zis oferă dovezi suficiente pentru a impune nevoia unui screening timpuriu în cazul tulburărilor cognitive la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, pentru a îmbunătăți îngrijirea pacienților și calitatea vieții”, a menționat el.

Totul pleacă din creier

Echipa a mai descoperit că, anumite complicații ale diabetului, precum boala cronică de rinichi și afectarea nervilor și a vaselor de sânge din inimă, sunt legate de modificările structurale ale creierului.

Acest lucru este în concordanță cu un alt studiu al echipei, care a constatat că în cazul complicațiilor diabetului, acestea au crescut de 2,45 ori șansele de a dezvolta o tulburare cognitivă la persoanele cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani.

Cercetătorii au fost surprinși de faptul că neuropatia, de care pot fi afectate până la 50% dintre persoanele cu diabet, nu a fost asociată cu funcția cognitivă în cadrul studiului.

„Acest studiu este esențial pentru înțelegerea modului în care diabetul afectează sănătatea creierului și pune bazele pentru un studiu longitudinal mai amplu, care să abordeze modul în care persoanele cu diabet pot menține un creier sănătos”, a declarat autorul principal Eva Feldman, doctor în medicină și doctor în științe, profesor de neurologie la U-M Medical School și director al NeuroNetwork pentru terapii emergente la Michigan Medicine, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel