Sari la conținut

Ce efecte are consumul de sare asupra diabetului?

consumul excesiv de sare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tensiune crescută de la consumul de sare

Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli la nivel mondial. Este o tulburare metabolică cronică foarte gravă. Un test de sânge poate fi folosit pentru a verifica dacă o persoană suferă de diabet.

Acesta apare în urma unui nivel foarte ridicat al zahărului din sânge sau al glucozei pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru, la rândul său, este cauzat de consumul excesiv de alimente bogate în zahăr.

În primul rând, înainte de a dezvolta diabet, o persoană trece printr-o stare numită prediabet, care, dacă se iau măsuri pentru a reduce nivelul ridicat al glicemiei, este reversibilă. Diabetul este clasificat în trei clase; diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 și diabetul gestațional.

„Diabetul este o boală în care nivelul de glucoză (zahăr) din sânge este foarte ridicat. Glucoza provine din alimentele pe care le consumați. Insulina este un hormon care ajută glucoza să ajungă în celule pentru a le furniza energie. În cazul diabetului de tip 1, organismul nu produce insulină. În cazul diabetului de tip 2, cel mai răspândit tip, organismul nu produce sau nu utilizează insulina în mod corespunzător. Fără suficientă insulină, glucoza rămâne în sânge”, explică Medline Plus, US National Library of Medicine.

O cantitate prea mare de glucoză în sânge poate cauza probleme grave

„În timp, o cantitate prea mare de glucoză în sânge poate cauza probleme grave. Poate afecta ochii, rinichii și nervii. Diabetul poate provoca, de asemenea, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și necesitatea amputării unui membru. Femeile însărcinate pot dezvolta, de asemenea, diabet, numit diabet gestațional”, adaugă acesta.

Diabetul, dacă nu este tratat corespunzător, poate pune în pericol viața. Prin urmare, este de o importanță vitală ca, odată ce știți că aveți diabet, să urmați recomandările sau liniile directoare ale profesioniștilor din domeniul sănătății.

Principalele simptome ale unei boli precum diabetul zaharat sunt: sete crescută, urinare frecventă, pierdere inexplicabilă în greutate, slăbiciune sau oboseală, răni care se vindecă greu, probleme de vedere și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

Așa cum am menționat mai sus, diabetul este de obicei cauzat de consumul prea multor alimente bogate în zahăr. Dar există o altă substanță care poate declanșa și ea riscul acestei tulburări metabolice. Aceasta este sarea.

„Componenta principală a sării, sodiul, este cea care poate crește șansele de a dezvolta diabet, precum și o altă afecțiune, diabetul autoimun cu debut la vârsta adultă, în care celulele producătoare de insulină din pancreas sunt distruse de propriul sistem imunitar al organismului”, precizează site-ul El Mundo.

Alimentele care conțin cea mai multă sare

„Cârnații, conservele, alimentele pre-gătite și pâinea sunt unele dintre alimentele care conțin cea mai multă sare. De obicei, cei care suferă de hipertensiune arterială sau cei care au probleme renale sau cardiovasculare sunt cei care sunt mai restricționați în utilizarea lor”, adaugă site-ul.

După cum se poate observa, este extrem de important să se limiteze sau să se restricționeze consumul unei substanțe precum sarea. Solicitarea sfatului unui nutriționist este ideală pentru a evita să faceți greșeli atunci când vine vorba de limitarea consumului de sare.

„Pentru a reduce cantitatea de sare pe care o ingerăm zilnic, nu trebuie doar să ținem sălașul departe. Specialiștii ne sfătuiesc sau ne recomandă ca dieta noastră să se bazeze pe alimente proaspete, aceasta fiind cea mai bună modalitate de a controla sarea pe care o consumăm pe parcursul zilei. De asemenea, ar trebui să ne uităm la cantitatea de sodiu care apare în multe dintre alimentele industriale și pre-gătite pe care le cumpărăm”, se arată pe site-ul de sănătate publică din Aragon.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel