Sari la conținut

Cum se prepară corect carnea de porc

Carnea de porc este un aliment preferat de români pentru că face parte din tradiția și cultură noastră. Este de culoare roșie și are un conţinut bogat de proteine, dar este o carne „grea” cu metabolizare lentă.

De asemenea, este bogată în vitamine și minerale, cum ar fi: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, precum şi o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamină, riboflavin.

 

Este o bună sursă de proteine de origine animală, sățioasă și cu gust bun. Din păcate, noi mâncăm mai mult după gust și mai puțin după necesarul zilnic de nutrient. Funcție de tranșa de carne, carnea de porc poate fi grasă sau mai slabă. Ea conține atât grăsimi săturate cât și nesaturate, mușchiul fiind încadrat în carne slabă, iar ceafa și coastele în carne grasă, a declarat pentru DOCTORUL ZILEI nutriționistul Florin Ioan Bălănică.

Asigură necesarul de fier

Carnea de porc este o sursă bună de fier pentru organism şi o recomand pacienților, cu măsură, în cazul anemiei feriprive, adică a lipsei de fier. O porţie de 100 g de carne de porc oferă aproximativ un sfert din necesarul zilnic de fier.

Persoanele care exclud din dietă carnea, de orice tip, se confruntă cu deficienţa de zinc. Fierul, zincul şi Vitamina D conţinute de carnea roşie sunt absorbite mai eficient de către organism, spre deosebire de alte alimente care le conţin. Consumată în cantităţi moderate, carnea de porc este o bună sursă de proteine, având efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi performanţelor mentale.

Prin conţinutul de antioxidanţi esenţiali carnea de porc asigură o mai bună imunitate a organismului. Copiii şi tinerii pot consuma, însă, fără grijă carne de porc, dar cu moderație. Preferați carnea de porc crescut în mod natural și nu pe cel de crescătorie. Carnea animalelor crescute forțat produce dereglări la nivel hormonal, imunitar și de creștere. Totodată, prelucrarea și procesarea este bine sa fie una tradițională, adică fum sau fierbere.

Recomand consumul de carne de porc din rasă Mangalița, sau „Porcul Somon”, care are un procent de acizi grași nesaturați de aproximativ 70%, conține acizi grași de tip omega 3,6 și 9 și un conținut redus de apă. În România sunt prezente rasele de grăsime și de carne, nu atât de eficiente precum Mangalița. În afară acestor beneficii este și foarte gustoasă.

Cum prepari corect carnea de porc

Rotisor, grătar sau cuptor, fără adăugarea de grăsimi vegetale, cum ar fi uleiul;

Cantitățile trebuie să fie moderate, 150 g/porție de 2-3/săptămâna, funcție de sex, vârstă și activitatea fizică;

Cele mai bune combinații sunt cu fasole verde păstăi, legume la grătar, abur, murături în saramură;

Nu folosim în combinația cu carnea de porc, cartofi, pâine sau orez, întrucât îngreunăm digestia;

Șoricul poate fi consumat, curățat bine de grăsime, cu sare și mujdei de usturoi, ca atare sau fiert în zeamă de varză;

Combinatiile greșite duc la creșterea în greutate și la un metabolism lent. Acestea sunt: sarmale din carne de porc cu orez, pomană porcului cu mămăligă. Putem consuma cu moderație, în perioada sărbătorilor, fără să asociem și alcoolul. În ficat alcoolul și grăsimile sunt metabolizate de aceeași enzimă, iar consumul asociat la aceeași masă duce la ficatul gras sau steatoză hepatică.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel