Sari la conținut

Cum se prepară ”medicamentele” naturale care opresc îmbătrânirea creierului și previn Alzheimerul

Tratamentele bolii Alzheimer sunt greu de aplicat, întrucât nici până astăzi nu există criterii de mare exactitate pentru diagnosticare. Este necesară o biopsie cerebrală, completată cu studiul unor markeri neurobiologici.

Însă fitoterapia recomandă reţete cu plante care stimulează activitatea cerebrală şi protejează organismul împotriva bolii Alzheimer:

– decoct din 40 g frunze uscate de Gingko biloba la un litru apă; se fierbe la foc mic timp de o oră, într-un  recipient închis şi se beau trei căni pe zi, având efecte protectoare la nivelul celulelor neuro-senzoriale ale creierului şi în cazul îmbătrânirii premature a creierului;

– infuzie din 5-10 g frunze uscate de saschiu (Vinca minor) la 500 ml apă clocotită; se infuzează 10 minute şi se beau 2-3 ceşti pe zi. Conţinutul ridicat de vincamină are efecte de stimulare a facultăţilor mentale, de mărire a debitului sanguin prin capilarele cerebrale şi de oxigenare a ţesuturilor irigate cu sânge;

– infuzie din ceaiul verde cu acţiune benefică în tratarea maladiei Alzheimer, având efect în reducerea conţinutului de beta-amiloid care generează plăcile senile;

– decoct din amestec de 20 g frunze uscate de Gingko, 20 g frunze uscate de saschiu la un litru apă rece; se fierbe 30 minute, se infuzează 15 minute şi se beau 2-3 căni pe zi pentru stimularea funcţiilor memoriei degradate;

– macerat dintr-o lingură de frunze, flori, fructe de păducel la 250 ml apă rece, care se lasă acoperit timp de 12 ore; se beau două căni pe zi în cazuri mai simple de uitare şi lapsus.

Apiterapia recomandă un preparat din miere de albine, propolis şi polen, în amestec cu fructe de cătină albă.

Un meniu dedicat întăririi memoriei, puterii de concentrare şi creativităţii implică o cură de sucuri şi crudităţi timp de două luni, din care să nu lipsească sucul de morcov (150 ml de 3 ori pe zi, cu 10 minute înainte de mese), sucul de mere (200 ml de două ori pe zi, la orele 10:00 şi 16:00) şi sucul de portocale (minimum o jumătate de pahar zilnic). Aceste sucuri acţionează în reducerea riscului atacurilor cerebrale şi al tensiunilor intelectuale, ca urmare a conţinutului ridicat în vitamine (mai ales vitamina C). La persoanele în vârstă de peste 60-65 de ani se va asigura plafonul necesar de vitamină B9 (acid folic), existent în legume verzi (spanac, salată, ştevie, pătrunjel, ceapă verde, broccoli, păpădie), precum şi în porumb, ficat de pui şi de vită. Această vitamină intervine în sinteza mai multor neuro-transmiţători şi participă la buna funcţionare a creierului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel