Sari la conținut

Cum se realizează corect igiena urechii? Care sunt simptomele unui dop cerumen?

mâncărime
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerea de ureche

Ca și restul părților corpului și urechile noastre au nevoie de o igienă periodică. Urechile sunt niște organe sensibile, esențiale pentru auz și echilibru.

Urechile produc o substanță grasă, gălbuie sau maronie: cerumenul , cunoscut în mod obișnuit sub numele de ceară de urechi. Cerumenul este secretat de glandele ceruminoase situate pe peretele canalului auditiv extern și oferă canalului și timpanului protecție împotriva bacteriilor. Atunci, dacă este util pentru sănătatea noastră, de ce trebuie să ne curățăm în urechi ?

Medicul ORL Remus Mihalcea ne explică tot ce trebuie să știm de igiena urechii.

„Dopul cerumen sau cerumenul este excretat de glandele sebacee, aflate în grosimea tegumentului ce tapezează conductul auditiv extern.

Cerumenul este secretat sub formă lichidă, dar în contact cu aerul, acesta se solidifică. Are un rol protectiv. Practic, ne fereşte de apariţia infecţiilor bacteriene sau fungice la nivelul conductului auditiv extern.

Este un mediu acid şi are rolul de a opri particulele de praf ce intră în ureche”, a spus medicul ORL Remus Mihalcea la Antena 3.

Cum se formează dopul cerumen şi în ce condiţii

„Cerumen este un lucru normal, toată lumea îl are. Dopul cerumen se formează ca urmare a toaletării incorecte a canalului auditiv extern.

Prin utilizarea beţişoarelor de ureche nu facem decât să împingem acest cerumen către timpan, unde impactează şi nu de puţine ori duce la scăderea auzului sau la perforarea membranei timpanale.

Cum se face corect igiena urechii

Producerea cerumenului diferă de la persoană la persoană. Toaletarea se face după fiecare baie sau duş cu un capat al prosopului foarte subţire. Fără a introduce alte obiecte. Spălăm cu apă şi săpun, dar nu zilnic.

Simptomele unui dop cerumen

Indicat ar fi să mergem la medic pentru a face o toaletare corectă a urechilor. Pentru a nu exista şi apărea complicaţii.

Ca simptomatologie, apare diminuarea auzului, presiunea sau senzaţia de corp străin la nivelul urechii.

Primii paşi când se formează un dop cerumen în ureche

În primul rând, ar trebui să mergem la medic, însă dacă nu putem merge în acel moment, putem să folosim apă oxigenată. Aşa, putem înmuia dopul respectiv.

Apa oxigenată se utilizează doar dacă ştim că nu avem membrana timpanală perforată”, a mai spus medicul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: