Sari la conținut

Gargara cu apă oxigenată. Beneficii neașteptate. Limitează răpândirea Covid și calmează durerile în gât

Sursa foto:

Gargara cu apă oxigenată. Potrivit unor studii recente, clătirea gurii cu anumite substanțe antiseptice ar putea ajuta la prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

O recenzie sistematică a arătat că peroxidul de hidrogen de 0,5% inactivează virusurile cu membrană lipidică, precum sunt coronavirusurile.

Virusurile din familia „corona” au un înveliș lipidic în care se află glicoproteinele necesare infectării gazdei. Dezmembrarea acestei membrane grase este considerată o strategie virucidă de a preveni infecția.

Prin urmare, clătirea gurii cu apă oxigenată poate limita răspândirea Covid. Dacă clătirea gurii cu apă oxigenată distruge învelișul proteic al virusului, astfel s-ar obține o reducere a încărcăturii virale de SARS-CoV-2 din cavitatea bucală și orofaringe.

Gargara cu apă oxigenată. Beneficiile pentru sănătate

1.  Calmează durerile în gât

Gargară cu peroxid de hidrogen poate ajuta în cazul durerilor de gât în ​​mai multe moduri. Peroxidul de hidrogen (apa oxigenată) are proprietăți antibacteriene. Vă poate ajuta corpul să lupte împotriva infecțiilor bacteriene care cauzează adesea dureri în gât.

În plus, potrivit healthline.com, atunci când mucusul din gură intră în contact cu peroxidul de hidrogen, creează o spumă. Această spumă face mucusul mai puțin lipicios și mai ușor de drenat. De asemenea, poate ajuta la slăbirea mucusului din gât, care poate provoca iritații și dureri.

Urmați acești pași pentru gargară cu apă sărată:

 • Se amestecă o cană de apă caldă cu ½ până la ¾ linguriță de sare.
 • Îndepărtați acest amestec de apă sărată în gură timp de aproximativ 60 de secunde.
 • Scuipă soluția după gargară.

2. Îmbunătățește sănătatea bucală

Peroxidul de hidrogen este un puternic dezinfectant care vă poate ajuta să vă împiedicați aftele și alte răni mici în gură să nu se infecteze, ceea ce îi ajută să se vindece și mai repede. Studiile au arătat, de asemenea, că apa oxigenată ajută la reducerea inflamației gingiilor atunci când este utilizată împreună cu periajul obișnuit și folosirea aței dentare.

Pentru a profita la maximum de beneficiile pentru sănătatea bucală a peroxidului de hidrogen, asigurați-vă că îl învârtiți în jurul gurii în timp ce faceți gargară, astfel încât să ajungă la dinții și gingiile din față.

3. Albește dinții

Apa oxigenată este principalul ingredient activ în multe produse de albire a dinților fără prescripție medicală și profesionale. Gargară cu peroxid de hidrogen ar putea face dinții să pară mai albi pentru câteva ore chiar după ce ai făcut-o.

Cu toate acestea, un studiu din 2015 a constatat că apa de gură cu apă oxigenată trebuie folosită în mod constant pe parcursul mai multor luni pentru a produce un efect de durată.

Același studiu a constatat, de asemenea, că gelurile de albire fără prescripție medicală cu 10% peroxid de carbamidă, care conține aproximativ 3,5% peroxid de hidrogen, au fost semnificativ mai eficiente la albirea dinților.

Cum se face gargara cu apă oxigenată

 • Apa oxigenată trebuie diluată corespunzător înainte de utilizare. Atenție mare la riscul de înghițire a acestei soluții, căci poate provoca daune interne severe.
 • Dacă folosiți apă oxigenată de 3%, diluați 1 parte de apă oxigenată cu 2 părți de apă simplă. Veți obține astfel o soluție de peroxid de hidrogen de 1%.
 • Medicul de boli infecțioase Ion Alexie recomandă amestecarea apei oxigenate cu apă de gură din comerț. Se varsă o treime din sticla de apă de gură și se completează cu apă oxigenată (2 părți apă de gură și 1 parte apă oxigenată).
 • Luați o gură mică de soluție și clătiți gura timp de 1 minut. Nu depășiți 90 de secunde. Scuipați apoi soluția, cu grijă să nu înghițiți.
 • Gargara cu peroxid de hidrogen poate cauza înroșirea și iritarea ușoară a cavității bucale. Aceste reacții dispar în câteva ore. Dacă simptomele persistă sau se înrăutățesc, sunați medicul.

Precauții și atenționări

 • Apa oxigenată trebuie diluată înainte de utilizare.
 • Înghițirea accidentală a peroxidului de hidrogen poate afecta țesuturile gâtului și poate arde organele digestive.
 • Chiar și în doze mici, ingerarea acestei soluții poate provoca dureri stomacale.

Important de reținut! În concentrații mai mari de 3%, peroxidul de hidrogen poate vătăma țesuturile intra-orale, iar în concentrații mai mici de 3% nu este eficient.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel