Sari la conținut

Cum se simte depresia? Simptomele care îți indică o depresie și nevoia de a solicita ajutor

Depresia este o afecțiune de sănătate mintală complexă și adesea greșit înțeleasă care, conform statisticilor despre depresie, afectează 280 de milioane de oameni din întreaga lume. Se poate manifesta în diferite moduri, devenind o provocare pentru cei care nu au experimentat-o să înțeleagă cum se simte cu adevărat.

În acest articol, explorăm cum se simte depresia, inclusiv citate de la cei care suferă de ea. Obținând o înțelegere mai profundă a acestei afecțiuni, putem sprijini mai bine persoanele care se luptă cu depresia pentru a-și îmbunătăți sănătatea mintală.

Cum se poate simți depresia

O concepție greșită comună despre depresie este că este vorba pur și simplu despre a te simți trist sau deprimat. În timp ce tristețea poate face parte din depresie, este esențial să recunoaștem că experiența depășește cu mult asta. Depresia afectează oamenii în mod diferit, dar există unele sentimente și emoții comune pe care multe persoane cu depresie raportează că le experimentează.

Este esențial să ne amintim că experiența fiecărei persoane cu depresia este unică. Intensitatea, durata și combinația acestor sentimente pot varia de la o persoană la alta.

Iată câteva exemple despre cum se poate simți depresia:

Vina si rusine

Depresia poate provoca sentimente de vinovăție sau rușine, mai ales dacă este asociată cu un eveniment precum divorțul sau pierderea locului de muncă. S-ar putea să simți că alți oameni o duc mai rău decât tine și, prin urmare, nu ai dreptul să fii deprimat. Dacă te străduiești să te angajezi în sarcinile zilnice, cum ar fi îngrijirea unui copil, acest lucru ar putea aduce și sentimente de rușine sau vinovăție.

O lipsă de plăcere sau împlinire

Persoanele cu depresie adesea nu se simt împlinite sau nu se bucură de lucrurile de care le-au plăcut cândva. Hobby-urile nu mai sunt captivante și chiar și socializarea cu prietenii te poate face să te simți gol. Ați putea crede că nimic din ceea ce faceți nu vă va putea aduce bucurie din nou.

Deznădejde și lipsă de valoare

Depresia poate răpi oamenillor  propria valoare, determinându-i să se lupte pentru a se motiva sau chiar să se ridice din pat dimineața. De asemenea, s-ar putea să te simți fără speranță, ca și cum nu ar fi nimic pentru care merită să trăiești sau că felul în care te simți acum este ceva ce vei experimenta toată viața. În cazurile cele mai extreme, aceste lucruri pot duce la gânduri sinucigașe.

Dificultate de concentrare

Cei care suferă de depresie descriu uneori o ceață cerebrală care le întunecă mintea. S-ar putea să te simți demotivat, incapabil să procesezi lucrurile care se întâmplă în jurul tău și ca și cum nu ai avea nicio direcție. De asemenea, s-ar putea să vă fie dificil să vă concentrați asupra lucrurilor, ceea ce vă poate reduce productivitatea la locul de muncă și în sarcinile zilnice.

Tristețe și lacrimi

Tristețea este un sentiment fundamental asociat cu depresia. Toți cei care suferă de această afecțiune se vor simți tristi sau defavorizați la un moment dat. Alte sentimente, cum ar fi anxietatea și iritabilitatea, se pot dezvolta în interiorul tău, lăsându-te să te simți supărat și copleșit. Persoanele cu depresie pot fi, de asemenea, mai pline de lacrimi decât de obicei, uneori plângând din cauza lucrurilor pe care alți oameni le-ar putea considera a fi mici sau nesemnificative.

Semne și simptome comune ale depresiei

Depresia se poate manifesta în diferite moduri, iar semnele și simptomele pot diferi de la o persoană la alta. Unele semne și simptome comune ale depresiei includ:

  • Dispoziție persistentă tristă, anxioasă sau „goală”.
  • Pierderea interesului sau a plăcerii față de activitățile de care ți-au plăcut cândva
  • Sentimente de deznădejde sau pesimism
  • Iritabilitate
  • Sentimente de vinovăție, inutilitate sau neputință
  • Oboseală sau scăderea energiei
  • Dificultate de concentrare, de reamintire sau de a lua decizii
  • Insomnie sau somn prea mult
  • Disfuncție sexuală și pierderea libidoului
  • Modificări ale apetitului sau ale greutății
  • Gânduri de moarte sau sinucidere, sau tentative de sinucidere
  • Dureri cronice, dureri sau probleme digestive care nu au o cauză fizică clară și/sau care nu se atenuează nici măcar cu tratament
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel