Sari la conținut

Cum se simte un accident vascular cerebral? Atenție la simptomele mai puțin evidente: nu le ignora, pot face diferența

Semn AVC
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Semn AVC silențios

Un accident vascular cerebral vă poate schimba drastic corpul și mintea. Chiar dacă simptomele pot diferi de la om la om, experiențele pot fi comune. Uneori, simptomele accidentului vascular cerebral pot fi dramatice și este posibil să nu știi nici măcar dacă ai avut unul sau nu.

Experții medicali spun că, dacă nu recunoașteți aceste simptome semnificative, adesea ratate, pot duce la întârzieri periculoase în primirea asistenței medicale. Potrivit WebMD, ghidurile de tratament din SUA spun că sincronizarea este esențială pentru îngrijirea accidentului vascular cerebral și pentru reducerea leziunilor cerebrale într-o mare măsură.

Unele terapii, cum ar fi medicamentele pentru eliminarea cheagurilor, care restabilesc fluxul sanguin la creier și reduc semnificativ dizabilitatea asociată accidentului vascular cerebral, pot fi administrate numai în trei ore de la debutul simptomelor.

Ce este un accident vascular cerebral și cum se simte

Un accident vascular cerebral, cunoscut și sub numele de atac ischemic tranzitoriu sau accident cerebrovascular, are loc atunci când fluxul de sânge către creier se oprește. Acest lucru împiedică sângele și oxigenul să ajungă la țesutul creierului și la celulele care sunt deteriorate și încep să moară în câteva minute.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, accidentul vascular cerebral este principala cauză de deces în SUA, cu peste 795.000 de persoane care îl au anual.

Healthline spune că există trei tipuri principale de accidente vasculare cerebrale:

  • Atacul ischemic tranzitoriu (AIT) implică un cheag de sânge care de obicei se inversează de la sine.
  • Un accident vascular cerebral ischemic implică un blocaj cauzat fie de un cheag, fie de placă în arteră. Simptomele și complicațiile accidentului vascular cerebral ischemic pot dura mai mult decât cele ale unui AIT sau pot deveni permanente.
  • Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat fie de o explozie, fie de o scurgere a unui vas de sânge care se infiltrează în creier.

Simptomele mai frecvente ale unui AVC

Experții în sănătate spun că acronimul F.A.S.T. ajută la simptomele mai frecvente ale unui accident vascular cerebral, care sunt:

1. Față (Face): Fața poate cădea într-o parte, persoana nu poate zâmbi sau gura sau ochiul i se poate lăsa în jos.

2. Brațe (Arms): Este posibil ca persoana să nu poată ridica ambele brațe și să le țină acolo din cauza slăbiciunii sau amorțelii unui braț.

3. Vorbirea (Speech): Vorbirea poate fi neclară sau confuză, sau persoana poate să nu poată vorbi deloc, în ciuda faptului că pare a fi trează; pot avea, de asemenea, probleme în a înțelege ceea ce le spui.

4. Timp (Time): Este timpul să formați imediat numerele de urgență dacă observați oricare dintre aceste semne sau simptome.

Simptomele mai puțin evidente ale unui AVC

Cu toate acestea, există și alte semnale de urmărit dacă sunteți suspicios de un accident vascular cerebral, care includ:

1. Slăbiciune unilaterală.

2. Schimbarea vederii sau pierderea vederii periferice poate fi, de asemenea, rezultatul unui accident vascular cerebral. Mulți oameni pot chiar să-și piardă vederea. 

3. Pierderea coordonării corpului, pierderea echilibrului, amețeli și experimentarea unui mers instabil.

4. Debutul de greață și vărsături.

5. Cefalee severă și cronică.

6. Obosit și senzație de oboseală.

7. Amorțeală și furnicături sau pierderea senzației pe o parte a corpului.

8. Dificultate la înghițire sau disfagie.

Dintre aceste simptome, doar durerea de cap este dureroasă. Mulți oameni care au un accident vascular cerebral nu simt nicio durere.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel