Sari la conținut

Cum se stimulează creierul pentru o memorie mai bună și un nivel sporit de energie

stimularea creierului
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Cum se stimuleaza creierul

Stimularea creierului. Dr. Brandon Crawford, neurolog specializat în sănătatea creierului, spune cum se stimulează creierul pentru o memorie mai bună și un nivel sporit de energie.

Dr. Brandon Crawford a enumerat cinci condimente care pot ajuta la funcția cognitivă și la nivelul de energie.

Potrivit publicației Shefinds, medicul a dezvăluit că turmericul, ghimbirul, scorțișoara, piperul negru și nucșoara sunt cele pe care trebuie să le adăugați în dieta dumneavoastră.

Turmeric
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Turmeric: Compusul activ din turmeric, curcumina, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Inflamația cronică și stresul oxidativ sunt legate de declinul cognitiv și de bolile neurodegenerative.

Prin reducerea inflamației și a daunelor oxidative, curcumina ajută la protejarea celulelor cerebrale și sprijină sănătatea generală a creierului. S-a constatat, de asemenea, că curcumina are efecte antidepresive, posibil datorită capacității sale de a crește nivelul de serotonină și dopamină, neurotransmițători care reglează starea de spirit și nivelul de energie.

„Curcumina stimulează nivelurile hormonului cerebral BDNF, care crește creșterea de noi neuroni și combate diverse procese degenerative din creier”, explică dr. Crawford.

Ghimbirul conține compuși bioactivi

Ghimbir: Ghimbirul conține compuși bioactivi care au proprietăți antiinflamatorii puternice. Ghimbirul este bogat în antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi dăunători din organism. Radicalii liberi pot provoca stresul oxidativ, ceea ce duce la deteriorarea celulară și la îmbătrânire.

„Cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii puternice, ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ”, susține dr. Crawford.

Scorțișoara: S-a demonstrat că scorțișoara ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin creșterea sensibilității la insulină și reducerea rezistenței la insulină. Nivelurile stabile de zahăr din sânge sunt esențiale pentru funcționarea optimă a creierului, pentru păstrarea memoriei și pentru o concentrare susținută pe tot parcursul zilei.

Scorțișoara reglementeze nivelul de zahăr din sânge

„Scorțișoara poate, de asemenea, să reglementeze nivelul de zahăr din sânge, ceea ce este crucial pentru menținerea funcției cognitive și prevenirea bolilor neurodegenerative”, afirmă specialistul.

Condimentul contribuie la îmbunătățirea memoriei

Piper negru: Piperul negru conține piperină, un compus care a fost studiat pentru potențialele sale efecte de îmbunătățire cognitivă. De asemenea, poate contribui la îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive prin creșterea activității neurotransmițătorilor din creier.

Mai mult, îmbunătățește absorbția nutrienților, inclusiv a vitaminelor și mineralelor, din alimente și suplimente. O mai bună absorbție a nutrienților poate susține nivelul general de energie și funcția cognitivă.

„Piperina, compusul activ din piperul negru, poate spori absorbția curcuminei (din turmeric) cu până la 2.000%”, potrivit dr. Crawford.

Nucșoara: Conține un compus numit miristicină, care a fost studiat pentru proprietățile sale neuroprotectoare. Este bogată în antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la reducerea daunelor oxidative la nivelul creierului.

Nucșoara a fost folosită în mod tradițional pentru efectele sale calmante și de îmbunătățire a stării de spirit. Prin promovarea relaxării și reducerea stresului și a anxietății, nucșoara susține indirect funcția cognitivă și claritatea mentală, sprijinind astfel nivelul de energie.

Proprietățile neuroprotectoare ale nucșoarei

Dr. Crawford evidențiază proprietățile neuroprotectoare ale nucșoarei, care pot contribui la îmbunătățirea memoriei și la prevenirea degenerării căilor neuronale.

„Nucșoara are, de asemenea, efecte de stimulare a stării de spirit, ceea ce poate contribui la o stare mentală mai concentrată și mai pozitivă”, afirmă medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel