Sari la conținut

Cum se stimulează serotonina pentru a îmbunătăți starea de spirit? Iată care sunt modalitățile naturale

produs esential pentru creier
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
uleiu de in ajuta creierul

Cum să stimulați serotonina și să vă îmbunătățiți starea de spirit? Iată care sunt modalitățile naturale

Sentimentul pozitiv este adesea o chestiune de echilibru. Dieta, exercițiile fizice, somnul și o atitudine pozitivă sunt esențiale pentru asigurarea acestui echilibru și pentru stimularea producției de neurotransmițători esențiali, cum ar fi serotonina, celebrul „hormon al fericirii”. Iată care sunt modalitățile naturale de a menține un nivel ridicat de serotonină.

Funcțiile serotoninei sunt numeroase, iar unele sunt încă slab descrise: comportamentul alimentar și sexual, somnul, anxietatea… un deficit de serotonină poate avea, prin urmare, consecințe asupra sănătății mentale și fizice.

Definiție: ce este serotonina? Care este rolul și funcția sa?
Serotonina este o substanță chimică care poate afecta starea de spirit.

Se găsește în creier, sânge, tractul gastrointestinal și țesuturile conjunctive ale corpului uman (este foarte abundent în celulele enterocromafine ale intestinului și în trombocitele din sânge), determină contracția vaselor de sânge, ajută la transmiterea informațiilor în tot sistemul nervos central și joacă un rol în funcționarea creierului.

Acest mesager chimic este, de asemenea, responsabil pentru stimularea zonelor creierului care controlează somnul și starea de veghe la om.

Un hormon natural care reglează starea de spirit, somnul

Serotonina este un neuromodulator, adică o moleculă produsă de neuroni pentru a modula comunicarea între alți neuroni din creierul nostru”, explică Institutul Cerveului și al Moașei Epocii (sursa 1). „Este implicată în reglarea comportamentului, a stării de spirit, a anxietății și a învățării. Este, de asemenea, implicat în motivare și în luarea deciziilor.

Cum se stimulează serotonina pentru a îmbunătăți starea de spirit? Iată care sunt modalitățile naturale

Dar serotonina nu este folosită doar de creier. „Este implicat în toate organele principale ale corpului: inima, rinichii, plămânii, ficatul și oasele.

„Hormoni ai fericirii”

Știința consideră că patru hormoni, serotonina, dopamina, oxitocina și endorfinele, promovează sentimente pozitive, cum ar fi fericirea și dragostea. Pentru fiecare dintre ei, anumite acțiuni sau experiențe îi pot stimula, cum ar fi ascultarea de muzică, practicarea unui sport, petrecerea timpului cu cei dragi etc.

Deficiența de serotonină sau lipsa acesteia: care sunt efectele și semnele?

Cercetările privind serotonina au arătat că o deficiență a acestui hormon poate duce la o varietate de simptome. Deși oamenii de știință nu înțeleg încă modul în care serotonina funcționează în starea de spirit, studiile au asociat nivelurile scăzute ale acestui neurotransmițător cu tulburările de dispoziție și ar putea juca un rol în depresie. Nivelurile reduse de serotonină din creier pot fi o cauză a problemelor de memorie și a stării de spirit scăzute, informează Medical News Today.

De fapt, serotonina este utilizată în unele medicamente antidepresive. „În cazurile de depresie profundă, tratamentele cel mai frecvent prescrise sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sau SSRI”, a precizat Institutul. „Ele cresc cantitatea de serotonină disponibilă în creier. Efectele acestor tratamente sunt o îmbunătățire a stării de spirit și o reducere a anxietății.

De ce există o lipsă de serotonină? Ce o distruge?
Mai mulți factori pot juca un rol. De exemplu, stresul sau o dietă dezechilibrată pot reduce cantitatea de serotonină produsă în creier.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel