Sari la conținut

Un medicament luat frecvent de oameni ar putea crește riscul de demență

simptome dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne de demență de care să fii conștient

Un medicament luat frecvent de oameni ar putea crește riscul de demență cu 79%

Un studiu publicat într-o revistă de specialitate, peste un milion de persoane au luat unele dintre cele mai frecvent  somnifere. Medicamentele au o mare legătură cu una dintre cele mai grave boli neurodegenerative, demența.

Un medicament luat frecvent ar putea crește riscul de demență

Demența descrie un grup de simptome asociate cu un declin cognitiv continuu. Îngrijorător este faptul că unele medicamente ar putea să dezvolte această afecțiune care vă răpește mintea. Un nou studiu sugerează că administrarea regulată a unui medicament popular ar putea să vă crească riscul cu un procent uriaș de 79%.

S-a raportat o creștere a numărului de persoane cu probleme de somn

Potrivit unor cercetări, oamenii de știință au raportat o creștere a numărului de persoane cu probleme de somn de când pandemia de Coronavirus a întors lumea pe dos.

De la a petrece ore întregi în fața ecranelor de calculator până la a suferi de simptome Covid îndelungate, există diverși factori declanșatori care ar putea să vă răpească un somn liniștitor.

În timp ce medicamentele pentru somn ar putea fi o soluție rapidă la această problemă serioasă, un nou studiu vă îndeamnă să vă gândiți de două ori înainte de a le lua.

Cercetarea, publicată în Journal of Alzheimer’s Disease, a constatat că persoanele cu pielea deschisă la culoare au un risc  mai mare de a dezvolta demență atunci când iau medicamente pentru somn.

Echipa de cercetare a explicat că tipul și cantitatea de medicamente pot fi factori care să explice acest risc mai major.

Ei au ajuns la aceste constatări analizând aproximativ 3.000 de adulți în vârstă fără demență.

Această cohortă a fost înscrisă în studiul Health, Ageing and Body Composition (Sănătate, îmbătrânire și compoziție corporală) și a fost urmărită pe o durată medie de nouă ani.

În timpul perioadei de studiu, 20 la sută dintre pacienți au ajuns să dezvolte această afecțiune care le întunecă mințile.

Rezultatele au sugerat că participanții cu piele deschisă la culoare care luau „adesea” sau „aproape întotdeauna” medicamente pentru somn aveau o șansă cu 79% mai mare de a dezvolta demență, în comparație cu cei care nu le foloseau „niciodată” sau foarte „rar”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel