joi, august 11, 2022

Colectarea selectivă este o parte importantă a civilizației. Și fiindcă vedem felul în care planeta noastră se sufocă, este bine să devenim conștienți că sortarea plasticului ar trebui să reprezinte o rutină deja, dincolo de faptul că a trecut deja o lună de când trebuie să colectăm separat gunoiul menajer şi cel reciclabil.

Primăriile sunt obligate de lege să pună pubele speciale pentru fiecare în parte. Garda de Mediu anunţă că s-au început deja controale în toată ţara, iar cei care nu respectă legea riscă amenzi serioase.

Te-ar mai interesa: 10 rețele unde vă puteți testa gratuit pentru canc...

De la 1 iulie, toate primăriile din ţară ar fi trebuit să pună la blocuri şi case pubele separate pentru fiecare tip de deşeu: hârtie, sticlă, plastic şi resturi menajere şi să implementeze sistemul “plăteşti pentru cât arunci”. În cele mai multe localităţi, nu s-a întâmplat însă mai nimic.

Conform legii, ar trebui să ajungem până la finalul anului viitor la o rată de reciclare de 50%, potrivit stirileprotv.ro.

Există o pubelă destinată plasticului și metalului, unde intră PET-uri goale şi, dacă sunt murdare, trebuie clătite, se presează şi se aruncă separat. Aici intră şi dozele.

Te-ar mai interesa: Medic: De ce tot mai mulți tineri de 30 de ani fac...

La hârtie – carton intră ziare, carton, publicaţii, mai puţin cele murdare. Nu intră cutiile de pizza murdare. La sticlă este cel mai simplu, sticle clătite şi fără lichid în ele, iar la reziduale restul.”, potrivit Luminiței Dejeu, reprezentantă Declic.

Pe platforma reciclare.declic.ro, făcută de organizaţia cu acelaşi nume, puteţi sesiza Garda de Mediu dacă primăria nu colectează separat gunoiul. Până acum au fost trimise peste 800 de sesizări, cele mai multe din Bucureşti.

Te-ar mai interesa: Panică pe o plajă frecventată de români! Un rechin...

Garda de Mediu a început deja controalele, iar primăriile care nu respectă legea riscă amenzi de până la 40.000 de lei, în timp ce sancţiunile pentru persoanele fizice sunt de până la 2000 de lei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private