Sari la conținut

Cum și când se face corect autopalparea sânilor și cum se simte un nodul canceros

sanatatea sanilor
Sursa foto: Pexels
Investigatii medicale la san

Primul pas și cel mai simplu în prevenția cancerului de sân este autopalparea.  Peste 90% dintre cazurile de cancer mamar sunt tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente. 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.

Frica de a merge la medic sau de a afla ce e în neregulă cu sânii tăi, doar amână un diagnostic și face vindecarea mai grea.

Când și cum se palpează sânii

Ai aici câteva sfaturi despre cum poți să îți faci palparea corect și ce trebuie să te trimită la medic:

CÂND. În primul rând, dacă ai încă menstruație, încearcă să îți faci examinarea la 5 – 7 zile după perioada de menstruație, când sânii sunt mai puțin tensionați. Ideal ar fi în aceeași zi a lunii. Dacă ești la menopauză, fixează-ți o zi pe lună (de ex. prima zi a lunii sau data ta de naștere).

CUM. Privește-ți sânii într-o oglindă, în timp ce ții mâinile pe lângă corp și apoi în șolduri. S-ar putea să te ajute să faci examinarea la duș după aplicarea unui gel de duș sau a unui ulei de piele. Pune un braț în spatele capului, iar cu cealaltă mână palpează-ți sânul. Ține palma întinsă și folosește vârfurile degetelor. Apasă ferm și asigură-te că acoperi treptat toată zona sânului. Ca să nu îți scape nicio suprafață, folosește mișcări concentrice – în sensul acelor de ceasornic, radiale – dinspre mamelon spre axilă, precum și de sus în jos. Repetă această procedură și la celălalt sân. Apoi repetă procedura stând culcat. Nu uita să palpezi și în zona axilei și să controlezi și mamelonul – pipăie-l, apasă-l cu două degete delicat, ca să verifici dacă curge ceva din el.

Cum se simte un nodul canceros

CE. La ce trebuie să fii atentă? Te rugăm să observi cu atenție orice modificare apărută de la lună la lună și să urmărești nu doar nodulii, ci și următoarele lucruri: orice modificare de formă, culoare sau dimensiune a sânilor, precum și de textură a pielii: încrețitură, gropiță, roșeață, aspect de „coajă de portocală”.
La mamelon și areole să fii atentă dacă și-au schimbat culoarea, poziția, dacă mamelonul e întors (ascuns la interior în loc să fie la exterior), dacă curge (fluide apoase, lăptoase, galbene ori cu sânge).
În timpul examinărilor lunare o să te obișnuiești cu aspectul sânilor și o să observi imediat orice modificări și anomalii.

PASUL URMĂTOR. După examinarea sânilor, dacă observi orice modificare, chiar și noduli nedureroși, mergi cât mai repede la medic.

Lecții gratuite de autopalpare a sânilor pentru bucureștence

Prevenția în cancerul mamar începe acasă.

 De astăzi până pe 17 octombrie,  bucureștencele pot învăța cum să își facă autopalparea sânilor în mod corect. Lecțiile au loc în Centrul Comercial Carrefour Orhideea și fac parte din campania  „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea”. Proiectul se află la a treia ediție și își propune să ajute femeile să înțeleagă că prevenția în cancerul de sân începe acasă.

Programul lecțiilor de autopalpare a sânilor este următorul:

13-15 octombrie, 14:00 – 20:00

16-17 octombrie, 10:00 – 20:00

Studente la facultatea de Medicină din București vor învăța femeile cum să își facă autopalparea sânilor cu ajutorul unor mulaje anatomice sub formă de sâni şi al unui clip video.

„Un alt pas important în prevenția cancerului de sân este programarea la ecografie (până în 40 de ani) sau la mamografie (după 40 de ani). Această programare ar trebui să fie un obicei firesc, așa cum îți serbezi ziua de naștere, de pildă! Ecografia mamară nu doare, nu este neplăcută, nu este periculoasă, nu este invazivă, nu trebuie să faci pregătiri speciale pentru ea și poate fi cel mai frumos gest de iubire față de tine și cei dragi.” spune Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis.

De altfel, și Cezar Irimia, președintele FABC, atrage atenția că „Diagnosticarea și tratamentele oncologice trebuie să continue și în timpul pandemiei. Cancerul nu așteaptă să treacă pandemia. Femeile care suspectează un cancer de sân trebuie să vină cu încredere la spital, iar cele diagnosticate deja, trebuie să aibă acces la tratament în condiții optime.”

 Pentru informații suplimentare despre cancerul de sân, accesați www.canceruldesan.ro

Are nevoie de tine. Vorbește cu ea” este o campanie de prevenție a cancerului mamar, aflată la a treia ediție, dezvoltată de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică (SRCGO), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociația Imunis și sprijinită de Roche.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel