Sari la conținut

Cum și când se manifestă problemele la inimă provocate de vaccinare. Mergi urgent la medic dacă observi aceste semne

infarct
Sursă foto: unsplash
Depresia afecteaza sanatatea inimii

Probleme cu inima după vaccinare. Miocardita și pericardita pot apărea în cazuri foarte rare după vaccinarea cu vaccinurile COVID-19 Pfizer și Moderna, a concluzionat, la ultima sa ședință, Comitetul de siguranță (PRAC) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA). 

Miocardita și pericardita sunt boli inflamatorii ale inimii care pot apărea cel mai frecvent în urma infecțiilor sau a bolilor autoimune.

Miocardita este o afecţiune a inimii care constă în inflamarea muşchiului cardiac (miocardul). Astfel, inima nu mai este irigată corespunzător cu sânge şi apar simptome precum puls cardiac accelerat sau neregulat, dureri în piept, oboseală sau dificultăţi de respiraţie. În cazuri severe, astfel de manifestări pot favoriza dezvoltarea cheagurilor de sânge, care pot cauza infarct sau accident vascular cerebral.

Pericardita reprezinta o inflamatie a pericardului (sac fibro-seros care acopera inima) compus din 2 foite viscerala si parietala intre care se afla o cavitate cu lichid pericardic. Bolile care afecteaza pericardul pot fi izolate doar la nivelul inimii sau pot fi sistemice atingerea cardiaca fiind o manifestare secundara.

Miocardita și pericardita, simptome

Simptomele pot varia și includ adesea:

La cât timp după vaccinare pot apărea

PRAC a concluzionat că majoritatea cazurilor au apărut în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des după administrarea celei de a doua doze, cu precădere la bărbații tineri.

Cinci dintre cazurile înregistrate în Spațiul Economic European s-au soldat cu decesul persoanelor, care se aflau la o vârstă avansată sau care aveau în istoricul medical boli concomitente.

Datele disponibile sugerează că evoluția miocarditei și a pericarditei, după vaccinare, este similară cu evoluția cazurilor raportate în populația generală. În aceste situații, simptomele au fost remediate cu repaus sau tratament.

Ce simptome impun solicitarea asistenței medicale

Miocardita și pericardita au fost identificate ca efecte secundare foarte rare în urma vaccinării cu vaccinuri bazate pe ARN mesager, conform EMA.

Solicitați imediat asistență medicală dacă aveți următoarele simptome după vaccinare:

  • senzația de respirație dificilă (dispnee),
  • bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații),
  • durere în piept.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel