Sari la conținut

Cum slăbești dacă nu îți plac sportul și legumele. Mihaela Bilic: Un nou câștigător la categoria super-alimente!

Mihaela Bilic, medic
Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic
Dr. Bilic, despre guma de mestecat

Mihaela Bilic a explicat cum putem să slăbim atunci când nu ne place nici sportul, nici legumele.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic propune un superaliment persoanelor care își doresc să piardă în greutate, însă nu iubesc nici sportul, nici legumele.

„Cum să slăbim fericiți dacă nu ne place nici sportul, nici legumele? Nu este întrebarea mea, ci titlul unei cărți scrise de un medic nutriționist francez. Iar răspunsul sunt creveții, cea mai ușoară și rapidă metodă de a include produsele marine în dietă.

Știm că este sănătos să consumăm de minim 2 ori / săptămână pește și fructe de mare, însă în practică nici 10% din populație nu atinge acest obiectiv. Dăm vina pe faptul că este dificil să găsim pește sălbatic, că este complicat de gătit, că are oase, că umplem casa de miros… În acest context creveții se dovedesc a fi o alternativă la îndemână: sunt deja curățați și pot fi gătiți în câteva minute. Beneficiile nutriționale fac din creveți un super-aliment, un concentrat de proteine și minerale cu putere sațiogenă maximă și fără riscuri pentru siluetă. Cu alte cuvinte creveții sunt hrănitori, dar nu îngrașă, hiperproteici și hipocalorici în același timp!

Beneficiile consumului de creveți

Pentru numai 85cal/100g, avem 20 g proteine de cea mai înaltă calitate, grăsimi sub 1 g și nicio urmă de carbohidrați. În plus conțin din belșug vitamina B12 și acid folic cu efect antianemic, 1 mg fier, 1 mg zinc, 50% din doza zilnică de seleniu și mult iod. La capitolul surse de proteine, creveții sunt la fel de valoroși precum carnea și peștele.

Însă la capitolul minerale sunt net superiori, pentru că aduc tot ce e mai bun din mare: iodul este esențial pentru accelerarea metabolismului și funcționarea optimă a tiroidei, iar zincul crește imunitatea și reglează funcția sexuală la bărbați, de unde și efectul afrodisiac. Iar pentru cei care vor să fie în formă, creveții sunt alimentul ideal pentru creșterea masei musculare.

De ce creveții devin roz atunci când îi fierbem?

V-ați întrebat vreodată de ce creveții își schimbă culoarea la fiert și din gri-cenușiu, se fac roz? „Vinovată” pentru această transformare este astaxantina, un pigment din familia carotenoizilor, prezent în algele și fitoplanctonul cu care se hrănesc creveții. Pe lângă efectul estetic, are rol antioxidant și antiinflamator, deci creveții arată și bine în farfurie, dar contribuie și la sănătatea sistemului nervos și cardiovascular.

Și dacă suntem la capitolul curiozități, trebuie să lămurim un aspect controversat: legătura dintre consumul de creveți și nivelul de colesterol din sânge. Este adevărat, după ou, creveții sunt alimentul cu cel mai mare nivel de colesterol – 200 mg/ 100 g produs, adică 70% din doza zilnică recomandată. E bine de știut că majoritatea colesterolului este concentrat în capul crustaceelor, segment care nu este consumat. Mai mult decât atât, combinația miraculoasă de nutrienți din creveți are efect pozitiv asupra profilului lipidic!

Colesterolul din sânge este produs de ficat și doar o mică parte provine din alimentație. S-a arătat că o dietă bogată în colesterol (600 mg provenite din 300 g creveți/ zi) produce o creștere a fracției de LDL colesterol cu 7%, dar și o creștere a HDL colesterol cu 12%!

Cât de bună este dieta cu creveți

În concluzie dieta cu creveți are un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol și în plus scade cu 13 % nivelul de trigliceride din sânge. Dacă aceeași cantitate de colesterol provine din consumul a 2 ouă/zi, impactul asupra profilului lipidic este complet diferit: creștere de 10% pentru LDL colesterol și 7,6% pentru fracția HDL, adică efect global negativ.

Am considerat multă vreme oul ca fiind un concentrat de nutrienți de cea mai înaltă valoare, o esență de sănătate ce nu poate fi egalată de niciun alt produs. La o analiză mai atentă se pare că avem în creveți un nou câștigător la categoria super-alimente!”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.