Sari la conținut

Cum știi când ai nevoie de un psiholog: 25 de semne de alarmă care te pot pune pe gânduri

Terapie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Diferenta dintre psihiatru si psiholog

Când ai nevoie de un psiholog. Atunci când simți că emoțiile îți scapă de sub control, când devii propiul tău dușman, sau, dimpotrivă, ai conflicte cu cei din jurul tău, când simți că ai nevoie de ajutor și sfaturile celor din jur nu te mai pot salva, este indicat să mergi la un psiholog.

De-a lungul vieții, toți oamenii trec prin diverse stări emoționale sau situațiilimită, iar de cele mai multe ori, tulburările fiziologice, psihologice și emoționale sunt considerate trecătoare și lipsite de importanță.

Totuși, este esențial să fim atenți la semnele care ne pot indica că ar fi bine să consultăm un specialist în psihologie, nu doar în cazul nostru și ci al celor dragi nouă, potrivit psiholog-luciaanghel.ro.

psiholog
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cum știi când ai nevoie de un psiholog

Iată câteva semne care te pot pune pe gânduri și arată că ai nevoie să vezi un psiholog:

1. Te simți obosit în cea mai mare parte a timpului. Mănânci bine, dormi bine, ai o viață frumoasă, dar simți o oboseală greoaie și inexplicabilă, de care nu știi cum să scapi.

2. Ai stări de iritabilitate, furie, ură sau invidie. Ți se întâmplă din ce în ce mai des să nu mai ai răbdare cu cei din jur. Persoanele neîndemânatice te enervează, iar cele care au succes îți produc valuri de invidie care te șochează și pe tine.

3. Lipsa plăcerii. Deși poate nu ești cea mai expansivă persoană, se poate să ajungi într-un moemnt în care nu simți plăcere din nicio activitate, nu te mai atrage nimic, totul ți se pare fără culoare.

4. Insomnii. Se întâmplă să nu poți dormi din cauza unor gânduri care nu-ți dau pace și de care nu poți scăpa nici măcar noaptea.

5. Ai stări frecvente de tristețe. Deși e soare afară, deși cântă păsările și copacii înfloresc, te simți trist și neînțeles.

6. Hipersomnie: Ai stări inexplicabile de somnolență care te împiedică să funcționezi la parametri normali.

psiholog- client
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Trăiești într-o lume a conspirației

7. Ai comportamente legate de mâncat compulsiv sau anorexie. Te trezești din ce în ce mai des că mănânci  necontrolat când te simți stresat sau, dimpotrivă, ți se face rău doar când te gândești la mâncare.

8. Crezi că ai depresie sau treci printr-un episod depresiv. Te simți atât de trist și de fără speranță, încât te diagnostichezi singur cu depresie.

9. Ai coșmaruri frecvente. Te scoli adesea speriat din cazua viselor urâte și ajungi chiar în punctul în care îți este teamă să mai mergi la culcare.

10. Lipsa motivației. Pur și simplu nu mai ai chef de nimic, simți că nu mai ai pentru ce să trăiești cu adevărat.

11. Simți anxietate în multe situații. Ți se umezesc mâinile, ți se pune un nod în gât sau inima îți bate cu putere când te gândești că ceva rău ți s-ar putea întâmpla ție sau celor dragi.

12. Ai una sau mai multe traume.

13. Crezi că toată lumea vorbește de tine și complotează împotriva ta. Trăiești într-o lume a conspirației, în care toată lumea îți vrea răul și cauți constant metode de a te pune la adăpost.

14. Prezinți ticuri nervoase. Ai început să-ți rozi unghiile, sau să ridici buza de sus necontrolat sau să tușești la fiecare cinci minute.

15. Ai atacuri de panică (simptome precum palpitații, amețeală, senzația de leșin).

16. Ești agresat fizic sau agresezi fizic.

17. Ești agresat psihic sau agresezi psihic.

Ce este psihoza?
Ce este psihoza? sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mai bine plângi la psiholog decât să râzi la psihiatru!

18. Ești dependent de cineva și simți că nu ai scăpare din acea dependență.

19. Ai ales să practici infidelitatea sau ai fost înșelat. Trădarea în cuplu nu este un comportament firesc și trebuie să afli cauza acesteia pentru a avea o viață împlinită.

20. Ești foarte gelos/geloasă fără un temei anume. Ți se pare că partenerul tău te trădează de mână cu tine și suferi îngrozitor când te gândești că ar putea să te părăsească.

21. Ai tulburări de natură sexuală (ejaculare precoce, disfuncție erectilă, frigiditate, anorgasmie).

22. Începi să urmărești lumea și să cauți prin casă persoane care pot fi ascunse. Ai comportamente iraționale, periculoase nu doar pentru tine, cât și pentru cei din jur.

23. Prezinți comportamente adictive, cum ar fi consumul exagerat de alcool sau substanțe.

24. Faci pe cineva să fie dependent/ă de tine. Te simți în siguranță doar când știi că poți avea putere nelimitată asupra gândurilor și acțiunilor celui de lângă tine.

25. Ești în permanente conflicte sau întreții conflicte.

Dacă recunoști aceste semne în viața ta, este important să iei legătura cu un specialist în psihologie. Acesta te poate ajuta să înțelegi și să gestionezi mai bine emoțiile și să găsești soluții pentru problemele cu care te confrunți

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel