marți, iunie 28, 2022

Intoleranța la lactoză este cea mai des întâlnită intoleranță alimentară și înseamnă incapacitatea organismului de a digera zahărul din lapte dar și din produse lactate.

Afecțiunea este produsă de deficiența de lactază, enzima aflată în mucoasa intestinului subțire, responsabilă de metabolizarea lactozei în intestinul subțire. Din păcate, intoleranța la lactoză nu se vindecă, dar simptomele pot fi ameliorate prin regim alimentar.

Te-ar mai interesa: Ciroza: Alimente de EVITAT pentru a salva ficatul ...

Intoleranța la lactoză e diferită de alergia la lapte

Copiii care au intoleranță la lactoză sunt aceia care nu produc destulă lactază. Aceștia dacă consumă alimente care conțin lactoză, pot prezenta balonare, flatulență și diaree. Intoleranța la lactoză nu este o afecțiune gravă, nu pune viața în pericol, dar impune anumite reguli alimentare destul de neplăcute pentru copil și familia acestuia.

Trebuie subliniat și faptul că intoleranță la lactoză diferă de alergia la lapte. Într-o alergie la lapte, organismul reacționează la proteinele din lapte, nu la zahăr din lapte. Alergia la lapte poate avea ca rezultat simptome severe, inclusiv anafilaxie. Din păcate, persoanele care au o intoleranță severă la lactoză trebuie să evite nu doar laptele ci și produsele care conțin lapte, produsele lactate.

Te-ar mai interesa: Totul despre boala provocată de dezechilibrul micr...

Principalele semne și simptome

Simptomele apar după consumarea laptelui sau a unui produs lactat. Acesta sunt:

  • Dureri abdominale,
  • Balonare,
  • Senzația de greață,
  • Diaree,
  • Exces de gaze, flatulență,
  • Scădere în greutate

În literatura de specialitate sunt trei forme de intoleranță:  

  • Forma genetică – intoleranța congenitală la lactoză. Este o formă rar întâlnită și care este transmisă pe cale genetică. Apare ca manifestare la nașterea copilului și nu are legătură cu alimentația acestuia.
  • Forma primară – intoleranța primara la lactoză. Este des întâlnită și are debutul în copilărie, după vârsta de 8- 0 ani.
  • Forma secundară – intoleranța secundară la lactoză – cea mai des întâlnită formă de intoleranță.

Intoleranța la lactoză nu se vindecă  

Din păcate, intoleranța la lactoză nu se vindecă, dar cu ajutorul regimului alimentar simptomele sunt diminuate mult ca manifestare.

Cel mai bun tratament pentru o persoană cu intoleranță la lactoză este evitarea alimentelor care conțin lactoză. Totodată, tratamentul este compus din regimul igieno-dietetic. Copilul sau adultul va exclude total din alimentație laptele și produsele lactate. Are voie să consume foarte puțin din acestea, doar dacă nu are simte și medicul îi permite. De asemenea, se vor evita sau se vor consuma cu moderație: mezeluri, supe la plic, cartofi instant, sosuri, făină, produse de patiserie, torturi, ciocolată, înghețată, margarină, maioneză, muștar.

Te-ar mai interesa: Românii au IQ foarte bun, însă nu le place cartea....

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private