Sari la conținut

Balonare: Cele mai proaste alimente pe care le-ai putea mânca pe o burtă umflată

balonare
Srsa foto: arhiva Doctorul Zilei
Zahărul ascuns din alimente poate provoca gaze și balonare

Balonare: Cele mai proaste alimente pe care le-ai putea mânca pe o burtă umflată.

O burtă umflată, fie din cauza supraalimentării, fie din cauza menstruației sau indigestiei, poate fi foarte inconfortabilă. Se caracterizează printr-un sentiment de plinătate și strângere în burtă, cu aspectul umflat.

Iar când vine vorba de balonare, alegerile alimentare și stilul de viață au un rol important. Deși o burtă umflată poate fi tratată cu ușurință cu remedii de casă simple sau prin modificarea stilului de viață, există unele alimente și băuturi pe care trebuie să le eviți pentru a preveni agravarea stării; iar experții au enumerat cele mai proaste alimente.

Balonare: Ce alimente să eviți pe o burtă umflată?

Potrivit experților, poliolii sau alimentele care conțin adaos de zaharuri sau alcool trebuie evitate atunci când cineva este balonat. Aceasta include componente precum sorbitol, xilitol, manitol și maltitol, împreună cu alcooli cu zahăr cu conținut scăzut de calorii, care ar putea duce la diaree, gaze și balonare atunci când sunt consumate în exces.

Potrivit cercetărilor publicate în Nutrition Journal, a fost stabilită o legătură între polioli și malabsorbție. Acest lucru poate varia de la o persoană la alta; cu toate acestea, disconfortul poate depinde și de dozaj.

Când poliolii sunt consumați cu carbohidrați, malabsorbția se înrăutățește.

Cum afectează poliolii sănătatea?

Studiul a mai arătat că poliolii, atunci când sunt consumați de pacienții cu IBS și voluntari sănătoși, ar putea induce flatulență, balonare, efecte laxative, dureri abdominale și alte simptome gastrointestinale.

În timp ce malabsorbția poate fi declanșată și de alte condiții, ingestia de polioli ar trebui luată în considerare.

Iată care sunt câteva dintre sursele de polioli:

1. Bomboane cu conținut scăzut de zahăr

2. Batoane granola

3. Tartine cu fructe

4. Înghețată cu conținut scăzut de calorii

5. Gumă fără zahăr

În mod șocant, se găsesc și în unele alimente sănătoase:

1. Merele

2. Ciuperci

3. Avocado

4. Cireșe

5. Conopida

6. Țelina

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel