Sari la conținut

Cum știi dacă ochelarii tăi de soare îți protejează cu adevărat ochii. 4 lucruri de care să ții cont

ochelari de soare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ssfaturi despre cum să alegeți ochelarii de soare

Experții în sănătatea ochilor au împărtășit câteva sfaturi despre cum să alegeți ochelarii de soare care să vă protejeze cu adevărat ochii de razele dăunătoare ale soarelui și de ce sunt atât de importanți.

Purtarea ochelarilor de soare face mai mult decât să vă protejeze ochii de razele UVA și UVB, ceea ce vă poate crește șansele de a face boli oculare, cum ar fi cataracta, ochi uscați și cancer. Ochelarii de soare protejează, de asemenea, ochii de vânt și praf și pot proteja și pielea delicată din jurul ochilor.

ocheari de soare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Beneficiile purtării ochelarilor de soare

Potrivit Verywell Health, ochelarii de soare cu lentile polarizate, ceea ce înseamnă că reduc strălucirea reflectată de zăpada de apă și sticla, sunt deosebit de protectori.

„Aceștia ajută la reducerea riscului de apariție a ridurilor, liniilor fine și chiar a cancerului de piele”, a declarat Michelle Holmes, OD, optometrist la Pacific Neuroscience Institute din Santa Monica, CA.

Bryce St. Clair, profesor asistent la Departamentul de Oftalmologie de la Wilmer Eye Institute, Johns Hopkins Medicine, a adăugat că „purtarea ochelarilor de soare ajută la blocarea razelor UV și a vântului de la stimularea creșterii pingueculei”. O pinguecula este o creștere necanceroasă relativ comună a conjunctivei, țesutul subțire care acoperă albul ochilor, conform site-ului web al Muntelui Sinai.

St. Clair a spus că ochelarii de soare protejează, de asemenea, împotriva degenerescenței maculare, a cancerului de piele al pleoapelor și a cataractei.

La ce să fii atent când îți alegi ochelarii de soare: 4 lucruri de luat în seamă

  • Protecție UV: Unii ochelari de soare pot părea că vă protejează ochii deoarece au lentile colorate, dar asta nu asigură că au o protecție UV adecvată. Experții spun că trebuie să se asigure că ochelarii oferă protecție 100% împotriva razelor UVA și UVB, a spus Holmes. Ochelarii certificati ar trebui să spună ceva de genul „UV 400” sau „100% protecție UV”, dar dacă ți-e teamă că ar putea fi falși, poți cerceta marca online.
  • Lentile polarizate: După cum am menționat mai devreme, ochelarii de soare cu lentile polarizate ar putea elimina strălucirea lucrurilor din jurul tău, cum ar fi strălucirea capotei de la mașină. „Acest lucru poate reduce oboseala ochilor și poate îmbunătăți vizibilitatea și confortul în timpul activităților precum conducerea, schiul și plimbarea cu barca”, a spus Holmes. Ochelarii de soare sunt de obicei ceva mai scumpi.
  • Potrivire și încadrare: Dacă ochelarii de soare nu se potrivesc bine, este posibil să nu vă protejați corect ochii de soare. Dacă nu se potrivesc corect, este mai puțin probabil să vrei să le porți. „Veți avea mai puține șanse să păstrați un cadru care este inconfortabil de purtat”, a spus Holmes. Experții au observat că ochelarii de soare mici, deși pot fi la modă, s-ar putea să nu-ți acopere complet ochii de razele.
  • Material: Experții recomandă oamenilor să aleagă rame și lentile rezistente. Lentilele din Rivex, policarbonat, sticlă, titan sau oțel inoxidabil sunt cele mai puternice, a explicat St. Clair, adăugând că policarbonatul este cel mai puțin probabil să se spargă.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel