vineri, mai 20, 2022

Ce știm despre hepatita „misterioasă” la copii? Mihai Craiu: „Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită. 10% din copii au avut nevoie de transplant hepatic”.

Până la data de 21 aprilie, Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârste între 1 lună și 16 ani.

Te-ar mai interesa: Dacă aveți această grupă de sânge, ar trebui să vă...

Aceste cazuri au prezentat insuficientă hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că este vorba de un tip „neobișnuit de sever” de hepatită.

Ce știm despre hepatita „misterioasă” la copii? Mihai Craiu: „Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită. 10% din copii au avut nevoie de transplant hepatic”

„Ce știm despre hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii?

In primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă…

Te-ar mai interesa: Horoscop 20 mai. Zodia care va fi în culmea FERICI...

Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății ) au avut nevoie de transplant hepatic.

Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există si un deces…

Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritațile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate. Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția…

Te-ar mai interesa: Remedii naturale pentru ameliorarea gastritei și d...

OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri”, a transmis medicul pediatru pe pagina de Facebook.

„Să evităm supradozarea paracetamolului la copii”

Hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii poate fi ţinută la distanţă prin spălarea corectă a mâinilor după frecventarea locurilor publice, atenționează medicul pediatru. Alături de alte măsuri de igienă, părinţii trebuie să evite administrarea excesivă a paracetamolului la micuţi.

Te-ar mai interesa: Alimente cu efect antidepresiv. Cum te va ajuta al...

„Ce putem face?

Să ne spalăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.

Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale.

Te-ar mai interesa: Dr. Florin Bloj: „Tromboza venoasă profundă se tra...

Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid.

Panica și automedicația sigur nu ajută…”, este mesajul lui MIhai Craiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private