Sari la conținut

Sfaturile unui medic de familie. Cum te îmbraci și ce trebuie să mănânci iarna

Nu vă înfofoliți ci alegeți haine prin care corpul să poată să şi respire.

Combaterea frigului este extrem de importantă, iar temperaturile cu minus din termometre nu trebuie tratate cu superficialitate. Frigul nu înseamnă doar tremurat, gripă sau pneumonie. Acesta afectează întreg organismul și este foarte periculos.

Temperatura normală a corpului uman este între +36C şi +37,50 C, temperatură la care prin piele trece 4% din totalul sîngelui pus în circulaţie de către inimă, adică 200 ml pe minut.

Expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, însoțită de umezeală și vânt afectează în special zonele cutanate expuse, dar și extremitățile: fața, urechile, nasul, degetele mâinilor, picioarele, determinând apariția degerăturilor. Acestea sunt leziuni care se pot manifesta la suprafața pielii și în profunzime, la nivelul tendoanelor, articulațiilor și mușchilor provocând daune pe termen lung.

În cazul în care expunerea la frig este de scurtă durată pielea capătă o nuanță roșiatică din cauza înghețului, care se poate remedia prin aplicarea unei creme pe bază de gălbenele. Însă, în cazul degerăturilor, lichidul din interiorul ţesutului pielii se congelează, rezultând apariţia cheagurilor de sânge în vasele sanguine şi provocând îngreunarea circulaţiei oxigenului în sânge, esenţial pentru buna funcţionare a ţesuturilor. În aceste condiţii, este necesară o vizită la medic pentru a reduce pe cât posibil daunele provocate ţesutului epitelial.

Alte sfaturi legate de protejarea în sezonul rece sunt legate de îmbrăcăminte și alimentație

Îmbrăcămintea face diferența în momentul în care dăm nas în nas cu capriciile iernii. Când ieșim afară trebuie să avem 3 straturi de haine pe noi: stratul absorbant, stratul izolator și stratul protector. Hainele cu rol absorbant constau în principal în lenjerie, maiou și ciorapul-pantalon. Chiar dacă temperaturile sunt scăzute nu înseamnă că nu veți transpire mai ales dacă depuneți efort fizic. Articolele care alcătuiesc stratul absorbant trebuie să fie realizate întotdeauna din material natural.Fibrele sintetice rețin și favorizează transpirația, iar ajută la dezvoltarea ciupercilor și a bacterilor ce pot provoca o infecție. Șosetele, de asemenea trebuie să lase piciorul să respire. Evitați să vă puneți mai mult de o pereche de șosete deoarece vor restricționa circulația piciorului și vi se va face și mai frig.

Hainele cu rol izolator includ tricourile, maletele, puloverele, vestele. Rolul acestui strat este de a menține temperatura optimă a corpului. Lăna naturală ține umezeala la distanța.

“În sezonul rece  este indicat să consumăm alimente moderat calorice sau alimente hipercalorice “bune” care să ne dea energie. Trebuie să consumăm alimente bogate în proteine, seminte chinoa, alune, nuci care aduc un aport caloric bun, iar ca și protecție putem sa luam imunostimulatoare precum Echinacea sau Propolis” sfătuiește Dr Iulian Naicu.

Stratul protector este cel exterior care trebuie să blocheze vântul, să respingă apa, permițând în același timp transpirației să se evapore. Sunt extrem de bune materialele laminate și care acoperă întreg corpul.

Capul și mâinile trebuie acoperite deoarece pe acolo se pierde o mare parte din căldura corpului.

Acum că ne-am lămurit cu ce trebuie să îmbrăcăm ca să fim protejați de frig, alimentația joacă și ea un rol la fel de important, deoarece hrana alimentează corpul cu energie, iar oboseala nu face decât să înrăutățească starea de frig.

În sezonul rece  este indicat să consumăm alimente moderat calorice sau alimente hipercalorice “bune” care să ne dea energie. Trebuie să consumăm alimente bogate în proteine, seminte chinoa, alune, nuci care aduc un aport caloric bun, iar ca și protecție putem sa luam imunostimulatoare precum Echinacea sau Propolis” sfătuiește Dr Iulian Naicu, medic specializat pe medicină de familie.

Pentru întărirea sistemului imunitar organismal are nevoie de vitamina C și A, care se găsește în majoritatea citricelor, dar și în ardei gras, ardei iute, cimbru, pătrunjel, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, verdețuri, roșii, coacăze, ouă, lapte, ton, fincat, cartofii dulci, morcovi și legumele cu frunze închise la culoare, dovleacul, salata verde și untul .Pe lângă vitamine, organismul are nevoie și de minerale, pe care le extrage din scoici, semințe de dovleac, de floarea soarelui, ovăz, pâine, nuci, ghimbir, pește, carne, ouă. Iaurturile probiotice asigură nivelul optim de fier, iar usturoiul nu tratează doar răceala ci și acesta este considerat ca fiind un mijloc preventiv al bolilor contagioase, al bolilor cardiovasculare, tulburarilor digestive, având şi efect antimicrobian.

Evitați dulciurile pe cât posibil deoarece dau falsa senzație de energie pentru scurt timp, iar la începutul primăverii vă veți trezi cu câteva kilograme în plus. Dacă aveți poftă de ceva dulce, beți o ciocolată caldă sau mâncați un fruct.

Ana Maria Nitu

Ana Maria Nitu, studiază la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, a fost jurnalist la Evenimentul zilei, www.evz.ro si Doctorulzilei, www.doctorulzilei.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel