Sari la conținut

Cum te poți debarasa în siguranţă de medicamentele expirate. Ce pastile au regim special

medicamente expirate
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cu toţii avem prin casă medicamente, unguente şi siropuri pe care nu le mai folosim, din diverse motive: au expirat, au ambalajele deteriorate sau pur şi simplu nu mai sunt necesare în urma terminării tratamentului.

Din păcate, nefiind conştienţi de pericol sau poate doar din comoditate, majoritatea oamenilor le aruncă direct la gunoi, la chiuvetă sau la toaletă. Un astfel de gest nu doar că este nociv pentru mediu şi sănătate, dar este şi ilegal, atrag atenţia specialiştii, pentru că medicamentele expirate sunt deșeuri menajere periculoase.

Prin urmare, acestea nu pot fi aruncate la gropile de gunoi, în cursurile de apă sau pe sol pentru că poluează grav mediul. Legislaţia prevede ca medicamentele expirate provenite de la populaţie să fie „depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

În fiecare an, românii aruncă la gunoi 1.500 de tone de medicamente. Potrivit statisticilor, în majoritatea statelor membre UE, aproximativ 50% din medicamentele expirate nu sunt colectate în condiții de siguranță pentru mediu.

Mediul, pus în pericol

Medicamentele sunt produse cu statut special – deşeuri periculoase – întrucât conţin substanţe active chimice care au rolul de a preveni sau de a trata afecţiuni – atâta timp cât sunt administrate în condiţii bine definite, iar traseul lor pe tot parcursul ciclului lor de „viaţă” trebuie să fie strict controlat. Lăsate la voia întâmplării, pot avea însă efecte nocive, existând riscul să contamineze solul şi apa, dar şi flora şi fauna din mediul înconjurător.

De asemenea, există riscul ca aceste medicamente să fie ingerate de copii sau bătrâni şi pot da efecte adverse severe. Specialiştii recomandă în general păstrarea tuturor medicamentelor într-o singură cutie sau sacoşă, depozitarea lor în spaţii greu accesibile copiilor – de exemplu la înălţime, ideal sub cheie, şi sortarea acestora periodic, prin separarea celor expirate sau cu ambalajul deteriorat.

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014 și Ordinului Ministerului Sănătății nr. 962/2009, este specificat faptul că „medicamentele expirate provenite de la populaţie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare.”

Este important de amintit că doar unele farmacii au contracte cu firmele specializate în eliminarea deşeurilor periculoase și au, de asemenea, un sistem funcțional de preluare a medicamentelor expirate de la consumatori, pe bază de proces-verbal.

Recomandarea este să scapi de medicamentele expirate sau deteriorate în siguranță, evitând poluarea mediului și riscurile asupra sănătății, prin identificarea acelor farmacii care au un sistem de preluare și eliminare bine pus la punct.

Regim special pentru anumite medicamente

Medicamentele pentru chimioterapie au un regim special de eliminare. Acestea trebuie returnate în clinica sau cabinetul medicului care le-a prescris, potrivit adevarul.ro. Acest tip de medicamente este foarte periculos și poate provoca efecte adverse grave uneori prin simpla lor atingere.

Dar medicamentele sigilate sau ambalate în doze individuale (care nu sunt expirate) pot fi preluate, colectate și redistribuite de anumite organizații, grupuri sau cabinete medicale.

Cum păstrăm medicamentele

Din capul locului trebuie spus că nu trebuie sub nicio formă să consumați medicamente care au ieșit din perioada de valabilitate, deoarece există riscul ca acestea să își piardă din eficiență sau, în unele cazuri, să își schimbe compoziția chimică devenind periculoase pentru sănătate.

Pentru ca medicamentele să fie păstrate în condiții bune în perioada de valabilitate este important să citim cu atenție informațiile de pe prospect referitoare la condițiile de păstrare și depozitare pentru fiecare medicament în parte.

Medicamentele din flacoane trebuie închise cu grijă și depozitate într-un loc răcoros și ferit de lumină. Evitați să le depozitați în baie, deoarece aici gradul de căldură și umiditate este mult mai mare decât în restul casei.

Impactul asupra mediului

La nivelul Uniunii Europene, încă din anul 2013, legislația în vigoare a stabilit că poluarea solului și a apei cu deșeuri farmaceutice este o problemă în creștere pentru mediul înconjurător. UE este în prezent pe locul al doilea la nivel mondial în ceea ce privește consumul de medicamente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel