Sari la conținut

Unde ducem medicamentele expirate? Cinci spitale din rețeaua Ministerului Sanatații din județul Vrancea au deschis puncte de colectare

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Atenție la medicamentele pentru răceală

Toate cele cinci spitale din rețeaua Ministerului Sănătății din județul Vrancea au deschis anul acesta puncte de colectare de la populație a medicamentelor expirate.

Pentru cei mai mulți dintre vrânceni este una din puținele soluții, în condițiile în care altfel ar arunca la gunoaie aceste pastile. Aceste produse sunt considerate deșeuri periculoase și trebuie neutralizate în consecință.

Luna trecută, la un singur punct de colectare a medicamentelor expirate sau neutilizate – punct care funcționează în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani – au fost aduse de populație aproape 20 de kilograme de pastile și de materiale sanitare.

Rodica Ifrim, medic, manager interimar al unității sanitare de la Focșani: Colectarea medicamentelor neutilizate sau expirate de la populație se face într-o zonă de acces care aparține Farmaciei 2. Verificarea, înregistrarea și colectarea pe categorii va fi efectuată de către un asistent al farmaciei, conform programului stabilit. Pot să fie perfuzii, pot să fie flacoane, pastile, comprimate, absolut orice. Nu recomandăm eliminarea sau aruncarea la tomberoanele de gunoi menajere, ci să vină, să le predea, și atunci noi ne vom ocupa de restul procesului.

Cinci spitale din rețeaua Ministerului Sanatații din județul Vrancea au deschis puncte de colectare

Puțini vrânceni au aflat despre existența acestor puncte de colectare a medicamentelor uzate.

-: Nu știu, le-aș pune undeva pentru medicamente. Nu știu.

-: Nu ne informează, în primul rând, nici cei care le vând! Doamnă, ai medicamente expirate? Ai ceva? Le puteți duce în cutare loc!

De la începutul acestui an, spitalele publice și private din întreaga țară au obligația să le primească în scopul eliminărilor finale.

Aproximativ 1.500 de tone de medicamente și materiale sanitare ajungeau la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare din România în 2021. Informația este cuprinsă în expunerea de motiv a unui proiect de lege menit să combată poluarea farmaceutică; acest fenomen este unul care suscită atenția și la nivel european, scrie RRA.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel