luni, octombrie 3, 2022

Mucegaiul în casă poate fi favorizat de geamurile de termopan şi uşile metalice de interior care nu permit aerului să circule în cameră. O cauză frecventă pot fi şi jaluzelele orizontale: apa se va scurge pe geam pentru că aerului nu i se permite să circule. Un nivel necorespunzător de umezeală care dă „naştere” mucegaiului trasformă casa întro rezervă de ciuperci extrem de agresive pentru sănătate.

Te-ar mai interesa: Medic: Este cel mai prost obicei alimentar. Duce l...

Iarna menţineţi temperatura între 20 şi 24 de grade C

De regulă, mucegaiul apare pe pereţii interiori şi tavan din cauza acumulării de umezeală permanentă pe suprafaţa lor.

„Există două situaţii în care apare condensul. Prima se referă la o anumită valoare a umidităţii absolute a aerului, când temperatura acestuia, lângă peretele rece, scade sub o anumită valoare (temperatura punctului de rouă), iar cea de-a doua la o anumită valoare a temperaturii aerului, când cantitatea de vapori de apă creşte peste valoarea de saturaţie”, explică profesor doctor inginer Teodor Tereţean.

Te-ar mai interesa: Bahmuțeanu vrea un copil noul soț. Cât mai așteapt...

El recomandă ca, în această perioadă rece a anului, temperatura din încăperi să se situeze între 20 şi 24 de grade C, iar umiditatea între 30 şi 60%. Cea mai la îndemână soluţie pentru a evita apariţia mucegaiului este aerisirea camerelor.

O altă soluţie se referă şi la izolaţia construcţiei. „Una dintre variante e izolarea pe partea exterioară a peretului. Dacă nu e posibil, peretele se izolează la interior, intercalându-se între izolaţie şi vechiul perete diferite tipuri de bariere de vapori, care pornesc de la vopsiri cu produse speciale sau lipiri de materiale plastice, până la intercalarea în aceleaşi locuri de plăci metalice, care nu ruginesc (de exemplu, foi subţiri de cupru)”, detaliază profesor doctor inginer Teodor Tereţean.

EFECTE ASUPRA SĂNĂTĂŢII

Te-ar mai interesa: Câte grade are în casă ministrul Energiei: Nu stau...

De la crize de astm la rinite alergice

Umiditatea are un efect semnificativ în controlul transmiterii infecţiilor pe cale aeriană. Mucegaiurile (ciupercile) îşi intensifică acţiunea nefavorabilă asupra oamenilor începând cu valori ale umidităţii relative peste 60%. Zonele mucegăite ale pereţilor sau tavanului devin focare de infecţie, fiind permanent surse generatoare de spori de ciuperci.

Te-ar mai interesa: Horoscop 4 octombrie. Vărsătorii au o energie imen...

„Oamenii care trăiesc în astfel de medii pot avea probleme pulmonare. Din cauza mucegaiului are loc declanşarea astmului sau exacerbarea lui (crize), dar şi a rinitelor alergice. O altă problemă serioasă este şi boala alveolită alergică extrinsecă, ce se manifestă cu tuse şi probleme de respiraţie”, explică Magdalena Ciobanu, medic pneumolog la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, din Bucureşti.

Te-ar mai interesa: Un bărbat de 33 ani a rămas fără mâna dreaptă în u...

Pentru a evita apariţia mucegaiului, experţii au câteva sfaturi practice:

  • Nu uscaţi rufele în casă, folosiţi hota la bucătărie, precum şi maşinile de spălat cu uscător, nu cele care storc la 1.000 de rotaţii pe minut.
  • Pentru a evita umezeală în exces eliminaţi „producătorii temporari” ai acesteia: aglomerările, atât de persoane, cât şi de ghivece cu flori.
  • În ceea ce priveşte soluţiile posibile pentru eliminarea mucegaiului, specialiştii avertizează că produsele pe bază de clor sau hipo clorit nu sunt folositoare deoarece albesc mucegaiul şi doar dau impresia că-l omoară.

„În schimb, sunt bune soluţiile pe bază de biocizi deoarece creează o peliculă pe vopsea care o protejează de mucegai.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private