Sari la conținut

Cum tratezi corect ficatul gras. Hepatolog: ”Netratată, steatoza hepatică poate duce la ciroză”

Ficatul gras
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Ficatul gras

Tratament pentru ficat gras. Ficaul gras sau seatoza hepatică, așa cum se numește în termeni medicali, poate avea mai multe stadii de evoluție. Netratată, steatoza hepatică poate duce la ciroza hepatică. Regimul alimentar este esential in prevenirea si tratarea steatozei hepatice.

Cauzele steatozei hepatice (ficat gras) sunt alcoolul si altele, de aceea aceasta boala se imparte in:

  • steatoza hepatica alcoolica (ficatul gras alcolic)
  • steatoza hepatica non-alcoolica (ficatul gras non-alcoolic).

Alimente interzise si permise in steatoza hepatica

In cazul steatozei (steatohepatitei) alcoolice, regimul este simplu: abstinenta de la alcool.

In cazul steatozei non-alcoolice, regimul trebuie sa excluda sau sa limiteze consumul de:

  • Grasimele de origina animala.
  • Dulciurile si fainoasele
  • Este importanta scaderea in greutate – daca sunteti in in situatia de a avea greutate mare
  • Este importanta evitarea consumului de medicamente (alta cauza importanta de steatoza non-alcoolica)
  • Este importanta echilibrarea zaharat prin alimentatie si tratament (alta cauza de steatoza hepatica non-alcoolica)

Steatoza hepatică se poate vindeca?

”Prima problema este ca diagnosticul sa fie corect. Apoi, daca diagnosticul este corect, in orice boala de ficat exista mai multe scheme de tratament si regim alimentar ce pot fi recomandate.

A doua problema este ca fiecare bolnav are anumite caracteristici, anumite sensibilitati care fac ca o schema de tratament corecta sau un regim alimentar general corect, sa i se potriveasca mai bine, iar altul mai putin bine.

Medicul curant este acela care dupa evaluarea dvs medicala trebuie sa aleaga schema care vi se potriveste cel mai bine. Pentru a recomanda aceasta schema terapeutica potrivita dvs, medicul este ajutat de ce a invatat in cei 6 ani de facultate, in rezidentiat, de datele teoretice din studiile clinice, dar si mai mult il ajuta experienta medicala (ca de altfel in orice alta meserie). Tot el trebuie sa va stabileasca o lista de alimente care trebuie evitate ai alta cu alimentele premise in situatia dvs,” a explicat dr. Alecse Valerina Dițoiu, medic gatroenterolog și hepatolog.

Clasificarea histologica a steatozei hepatice

Daca se face o biopsie hepatica, iar fragmentul scos astfel este examinat la microscop, se poate face clasificarea steatozei hepatice astfel:

Steatoza hepatica tipul 1, este asa-zisa steatoza simpla, in care exista bule de grasime in ficat, si de obicei nu este progresiva
Steatoza hepatica tipul 2 , este situatia in care steatoza din ficat este asociata cu inflamatie in unele zone (lobulara), de obicei este benigna
Steatoza hepatica tipul 3, asociaza steatoza, inflamatie lobulara si degenerarea celulelor hepatice care seamana cu niste baloane; desi nu exista fibroza, steatoza hepatica tipul 3 poate evolua catre ciroza hepatica si insuficienta hepatica
Steatoza hepatica tipul 4 prezinta toate caracteristicile tipului 3 si in plus exista si fibroza de grad 1,2,3 sau 4; steatoza hepatica tipul 4 poate progresa catre ciroza hepatica si insuficienta hepatica

In afara de criteriul histologic mentionat mai sus, steatoza hepatica se poate clasifica fara sa se faca biopsie hepatica daca se fac unele teste bazate pe analize de laborator specifice pentru ficat – steatotest sau fibromax, in aceleasi grade.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel