Sari la conținut

Cum trebuie să te pregătești pentru ziua în care mergi la vaccinare? Ce ai voie să mănânci?

Cum trebuie să te pregătești pentru ziua în care mergi la vaccinare? Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, care a explicat că în ziua vaccinării „nu este necesară niciun fel de pregătire anterioară”.

„Nu este necesară niciun fel de pregătire anterioară. În cazul vaccinurilor disponibile în acest moment în România – cele produse de Pfizer-BioNTech și Moderna – nu avem o conduită sau o limitare a unor obiceiuri”, dă asigurări medicul.

„Vaccinul acesta este ca orice activitate pe care o prestează o persoană în cursul zilei, adică ceva de rutină. Nu avem nevoie de nimic suplimentar. Persoana care merge la vaccinare poate să mănânce ce își dorește, poate să aibă activități zilnice obișnuite, nu este absolut niciun fel de problemă”, explică medicul Gindrovel Dumitra.

Întrebat dacă în seara de după ce s-a vaccinat o persoană poate consuma un pahar de alcool – vin, bere sau o altă băutură – medicul Gindrovel Dumitra răspunde „categoric da.”

Singurul caz în care vaccinul este contraindicat, dar numai temporar, este acela în care suferim de o boală infecto-contagioasă febrilă, situație în care vaccinarea trebuie amânată, potrivit medicului.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 28 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:

1.Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 38.692, la un număr de 38.692 persoane din care:

– 20.917 persoane vaccinate cu 1 doză;

– 17.775 persoane vaccinate cu 2 doze.

  1. Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 609.396, la un număr de 534.346 persoane din care:

– 459.296 persoane vaccinate cu 1 doză;

– 75.050 persoane vaccinate cu 2 doze.

  1. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 96 reacții comune și minore, din care:

– 15 reacții de tip local;

– 81 reacții generale.

  1. Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 1.480 reacții comune și minore, din care:

–   418 reacții de tip local cu durere la locul injectării;

–   1.062 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: