Sari la conținut

Cum va fi vremea de Paște și de 1 Mai

meteo
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Cum va fi vremea de Paște și de 1 Mai. După o perioadă de temperaturi de vară, România a fost surprinsă de un episod de vreme rece, iar în unele zone temperaturile au coborât sub pragul înghețului, însoțite de ninsori în zonele montane și nordice ale țării.

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au făcut publică prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, cuprinzând intervalul 22 aprilie – 20 mai 2024. Potrivit acestora, în perioada minivacanței de 1 – 6 mai, se așteaptă o încălzire, revenind la temperaturile normale pentru această perioadă.

În detaliile prognozei, se menționează că la începutul acestei săptămânii, vremea va fi răcoroasă în cea mai mare parte a țării, cu temperaturi modeste pentru această perioadă. Cerul va fi temporar noros și se vor înregistra ploi locale în vestul, centrul și sud-estul țării, iar în restul teritoriului precipitațiile vor fi în arii restrânse.

În zonele montane înalte, precipitațiile vor fi sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte și local, iar temporar în sudul, sud-estul și nord-estul teritoriului. O încălzire treptată este prognozată de meteorologi începând cu data de 25 – 26 aprilie, când se estimează că valorile termice vor depăși pragul de 20 de grade Celsius.

Elena Mateescu, directorul ANM, a oferit o perspectivă asupra evoluției vremii, anticipând că vremea va intra într-un proces gradual de încălzire. Astfel, se așteaptă ca temperaturile să se apropie din nou de nivelurile specifice unei zile de vară, în jurul valorii de 24-25 de grade Celsius. Cu toate acestea, în unele stațiuni se înregistrează încă un strat consistent de zăpadă.

Cum va fi vremea de Paște și de 1 Mai

Prognoza meteo pentru intervalul 22 – 29 aprilie 2024 indică temperaturi medii mai scăzute decât cele obișnuite pentru această perioadă, cu excepția regiunii sud-estice a țării, unde valorile termice vor fi apropiate de normal. În special în regiunile vestice și nord-vestice, temperaturile vor fi mai coborâte. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare pe întreg teritoriul, cu precădere în zona Carpaților Meridionali și în regiunile submontane din sud.

În perioada 29 aprilie – 6 mai 2024, se prognozează temperaturi medii apropiate de normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în jurul valorilor normale, acoperind întreg teritoriul național.

În săptămâna 6 – 13 mai 2024, temperatura medie a aerului se va menține apropiată de normal în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi, de asemenea, apropiate de normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României.

Pentru perioada 13 – 20 mai 2024, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat va fi, de asemenea, în general apropiat de cel normal, afectând în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo pentru perioada Paștelui, Floriilor și 1 Mai sugerează că vremea ar putea fi mai călduroasă și mai puțin propice pentru precipitații abundente, conform declarațiilor directorului ANM. Estimările pentru următoarele patru săptămâni, cu accent pe intervalul 29 aprilie – 6 mai, care coincide cu Sărbătorile Pascale, indică o tendință către temperaturi ușor mai ridicate în jumătatea estică a țării, cu abateri termice pozitive mai pronunțate în zona litoralului.

Cu toate acestea, Mateescu atrage atenția că, având în vedere că ultima lună de primăvară este adesea caracterizată de instabilitate meteorologică, ar putea fi posibile variații semnificative în ceea ce privește vremea, inclusiv revenirea la condiții schimbătoare și fluctuații termice remarcabile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel