Sari la conținut

Duminica Floriilor. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții

În acest an, pe 9 aprilie, creștin-ortodocșii sărbătoresc Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții

Duminica Floriilor este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc, iar prima menționare a Duminicii Floriilor datează din secolul al IV-lea, iar prima celebrare a avut loc la Ierusalim.

Intrarea Domnului in Ierusalim (Floriile) | Cuvântul Ortodox

Duminica Floriilor 2023

Sărbătoarea a cuprins, în scurt timp, întreaga lume creştină, fiind celebrată cu mare fast, pregătindu-i pe credincioşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.

În același timp, Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.

Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl „petrec” pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere.

La sărbătoarea din Duminica Floriilor, creştinii trebuie să meargă la biserică şi să se roage pentru sănătatea duşmanilor, a celor dragi, iar în ultimul rând pentru bunăstarea lor.

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot.

După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană. Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

Cele mai cunoscute tradiții și superstiții

  • În această zi, Biserica îngăduie dezlegare la pește. Astfel, creștinii merg la biserică și împart icre și preparate din pește.
  • Tot azi, credincioșii se duc la biserică cu salcie, ramuri de finic și flori pe care preotul le sfințește. După terminarea slujbei, creștinii merg acasă cu salcia sfințită pe care o pun la ușa de la intrare, la poartă, la icoană sau în alte locuri curate. Ramurile de salcie îi feresc de boli pe toți ai casei. Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Iisus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.
  • În anumite zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.
  • Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.
  • În săptămâna dinainte de Florii nu se plantează pomi, fiindcă aceștia nu vor rodi.
  • Se mai spune că cei care nu vor serba ziua de Florii se vor umple de pistrui, potrivit traditii-superstitii.ro.

Ce NU ai voie să faci în Duminica Floriilor

  • În ziua de Florii, este interzis să faci treburi casnice, altfel vei atrage mânia divină și pedeapsă asupra ta.
  • Nu trebuie să te speli pe cap, ca să nu încărunțești prematur.
  • Nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să se spele rufe sau să se măture gospodăria.
  • Nu se dă nimic cu împrumut, ca să nu se lege farmecele de tine.
  • Nu ai voie să te cerţi cu nimeni de sărbătoarea din Duminica Floriilor, chiar dacă ai dreptate.
  • Nu ai voie să dormi, altfel vei fi leneș tot anul.
  • Nu ai voie să fi trist. Cine nu se veselește în această zi, va fi trist tot anul.
  • Nu ai voie să guști din bucate până nu se termină Sfânta Liturghie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel