Sari la conținut

Cum vă puteți reduce riscul de boli hepatice dacă aveți diabet?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Mulți pacienți cu ciroză au și diabet, o afectiune numita diabet hepatogen.

Unul dintre cele mai importante organe ale corpului, ficatul, metabolizează alimentele și elimină otrăvurile. Cu toate acestea, atunci când aveți diabet, este posibil să aveți un risc crescut de a dezvolta boli legate de ficat.

În acest articol și cu ocazia Zilei Mondiale a ficatului, vom discuta și răspândi conștientizarea despre modul în care vă puteți reduce riscul de a dezvolta boli legate de ficat dacă aveți Diabet.

Cazurile de afecțiuni medicale legate de ficat sunt în creștere, iar diabetul este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la acesta. Potrivit unui studiu, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc mai mare de a dezvolta boli hepatice, cum ar fi boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) și steatohepatita nonalcoolică (NASH). De fapt, NAFLD poate apărea la până la 75% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Care sunt cauzele?

Numeroși factori pot afecta dezvoltarea tulburărilor hepatice la pacienții care au diabet.

Motivul principal este rezistența la insulină, o afecțiune frecventă la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. NAFLD poate rezulta din acumularea de grăsime în ficat prin rezistența la insulină.

Obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și un stil de viață sedentar sunt factori de risc suplimentari pentru bolile hepatice.

Care sunt măsurile preventive?

1. Monitorizarea greutății: Pierderea în greutate poate ajuta la reducerea acumulării de grăsime în ficat și la reducerea riscului de boli hepatice.

2. Faceți sport în mod regulat: Activitatea fizică regulată poate ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină, la reducerea inflamației și la reducerea riscului de boli hepatice.

3. Menținerea unei alimentații sănătoase: Riscul de apariție a tulburărilor hepatice poate fi scăzut dacă consumați o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe.

4. Monitorizați-vă glicemia: menținerea sub control a zahărului din sânge vă poate reduce riscul de a dezvolta tulburări hepatice.

5. Alcool: Vă rugăm să vă limitați consumul de alcool deoarece crește riscul de a dezvolta tulburări hepatice, mai ales dacă aveți diabet.

Care sunt măsurile pentru cazuri extreme?

În cazuri extreme, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a trata bolile legate de ficat. Procedura chirurgicala pentru transplantul de ficat presupune inlocuirea unui ficat afectat sau bolnav cu un ficat sanatos obtinut de la un donator, care este apoi administrat chirurgical pacientului.

În concluzie, persoanele cu diabet zaharat prezintă un risc crescut de a dezvolta boli hepatice.

Cu toate acestea, există mai multe lucruri pe care le pot face pentru a-și reduce riscul. Menținerea sănătății lor este cel mai important factor, deoarece este mai bine să previi decât să vindeci.

În cazuri extreme, pot fi necesare proceduri chirurgicale, cum ar fi transplantul de ficat. Prin urmare, este important să consultați un medic și să creați un plan care să vă împiedice să dezvoltați boli legate de ficat.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel