Sari la conținut

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală a fost realizat astăzi primul transplant de ficat la copil. În ce stare este pacientul

Primul transplat de ficat la copil efectuat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, din Capitală, a fost realizat sâmbătă, 18 Februarie 2023. Intervenția chirurgicală este prima dintr-un întreg program de transplant pediatric desfășurat de unitatea medicală.

Echipa medicală

Potrivit unui comunicat transmis de reprezentanții spitalului „Grigore Alexandrescu”, intervenția a fost făcută de o echipă de medici atât din cadrul unității medicale, care, de scurt timp a început un program de transplant, cât și de la Institutul Clinic Fundeni.

Echipa de chirurgi este formată din doamna Conferențiar Doctor Laura Balanescu, domnul Profesor Universitar Doctor lrinel Popescu și doamna Doctor Daina Hrehoret. Coordonator al acestei echipe mixte a fost prof.univ.dr. lrinel Popescu.

Echipa de medici anesteziști a fost formată din doamna Doctor Ruxandra Fota, din cadrul lnstitutului Clinic Fundeni, alături de domnii doctori Florin Rusu si Alexandru Baetu, din cadrul spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. Echipa de anesteziști a fost coordonată de dr. Ruxandra Fota.

Care este starea pacientului

Copilul care a beneficiat de primul astfel de transplant, în cadrul spitalului, are vârsta de 11 ani. Pacientul era cunoscut cu insuficiență hepatică și ciroză hepatică decompensată. Starea sa imediat postoperatorie este una stabilă, au declarat medicii.

„În data de 18.02.2023, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” s-a efectuat primul transplant hepatic la copil, care face parte din programul de transplant început de scurt timp, în spitalul nostru.”, se arată în comunicat.

Mulțumiri speciale au fost aduse și Ministerului Sănătății, șefului DSU, Alexandru Rafila și Agenției Naționale de Transplant, al cărui director executiv este dr. Guenadiy Vatachki, precum și doctorului Victor Zota, care au facut toate eforturile și demersurile pentru buna desfășurare a intervenției.

Reprezentanții spitalului au menționat că vor face publică, în perioada următoare, evoluția stării de sănătate a pacientului.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: