Sari la conținut

Cum vor arăta sărbătorile de Crăciun și Anul Nou în pandemie? Ne explica Raed Arafat

activitățile de Crăciun

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, ne explică cum vor arăta sărbătorile din iarna acestui an, având în vedere pandemia și numărul în creștere a persoanelor infectate cu covid-19. Acesta a ținut să sublinieze că statul nu va interveni în spațiul privat, însă va oferi o serie de sfaturi în vederea stopării răspândirii virusului.

Sărbătorile în vreme de pandemie

Secretarul de stat a precizat că „nu vor fi sărbători ca altă dată” și a insistat asupra faptului că „nu putem să ne așteptăm la sărbători ca în anul 2019, asta e clar”.

„Limitele generale le știm deja: masca cred că va fi și atunci, distanțarea va fi și atunci, limitele la activitățile în spațiile închise vor fi și atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi și alte măsuri, asta n-am cum să prezic de pe acum. Important e să sesizăm cu toții că n-avem cum să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019”, a declarat Arafat.

„Vom fi în mijlocul pandemiei, în valul doi și vom fi și cu risc că, dacă nu respectăm regulile, să ne trezim cu o creștere în ianuarie-februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a mai adăugat acesta.

Cum ar fi ideal să fie sărbătorile în acest an?

În perioada sărbătorilor, populația va fi mult mai expusă la răspândirea virusului în familie, iar Arafat ne-a explicat cum ar fi ideal să fie sărbătorit Crăciunul în familie: „În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeași casă, da! În familie lărgită înseamnă să vin și alții la tine, ți-ai asumat imediat un risc!”

„Unii au încercat să denatureze declarațiile de la Guvern. Nu putem să intrăm în casele oamenilor și să spunem ce să facă. Asta este răspunderea lor acolo. Dacă tu vrei să sărbătorești cu încă două-trei familii, ți-ai crescut mult riscul de a te infecta, pentru că bănuiesc că nu vei sta în noaptea de Crăciun cu mască. Asta e imposibil. Așa că, modul în care îți organizezi masa de Crăciun, dacă aduci și bunicii, și alți prieteni și mai multă lume, care stau în alte zone, riscul de transmite este mai mare. Ăsta e un lucru logic”, a completat secretarul de stat.

„Fiecare calculează riscul pe care vrea să și-l asume. Noi încercăm să limităm riscul de răspândire în spațiile publice, la locul de muncă, dăm sfaturi pentru spațiile private, dar acolo nu avem cum să mergem să controlăm, nici nu este normal. Acolo depinde de fiecare persoană și de cât de mult conștientizează riscul cu care se confruntă”, a precizat Raed Arafat.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: