Sari la conținut

Cum vrea să gestioneze MINISTERUL SĂNĂTĂȚII problema CANCERULUI în România. Ce declarații a făcut noul ministru

Ministerului Sănătăţii şi Guvernul au în plan să îmbunătăţească Programul Naţional de Oncologie derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care trebuie extins pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer, afirmă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

„Oncologia este una dintre patologiile foarte sensibile cu adresabilitate mare şi creştere exponenţială a numărului de cazuri noi. Chiar dacă Programul Naţional de Oncologie derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este unul destul de generos, care acoperă zona de medicamente, acesta trebuie extins pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătăţii, al Guvernului, este de a îmbunătăţi acest program de oncologie după o consultare prealabilă cu actorii implicaţi în această zonă”, subliniază ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

De asemenea, precizează Sorina Pintea, prevenţia în oncologie este foarte importantă.

„Bolnavul oncologic poate să fie tratat cu succes în multe cazuri dacă descoperă boala la timp. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii derulează două programe performante de depistare precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân. Programele de screening, în valoare de 68 milioane de euro, beneficiază de finanţare din fonduri europene, nerambursabile. Creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătăţii publice reprezintă unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare”, se arată în mesajul ministrului Sănătăţii, dat publicităţii la data de 4 februarie.

În acest context, ministrul Pintea aminteşte că, în premieră, pe parcursul a cinci ani, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

Jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program aparţin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, şomere, grupuri etnice vulnerabile.

De asemenea, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani urmează a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică etc.

Totodată, vor fi finanţate şi achiziţii de echipamente, precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile, cum ar fi, de exemplu, costurile de transport etc.

Aceste două programe, chiar dacă sunt regionale, vor aduce beneficii importante în domeniul sănătăţii publice, a punctat ministrul Sorina Pintea.

Nu în ultimul rând, se va dezvolta prima reţea naţională de radioterapie în spitalele publice şi vor fi asigurate medicamentele oncologice în unităţile sanitare.

„Ministerul Sănătăţii va dezvolta prima reţea naţională de radioterapie în spitalele publice astfel încât să putem asigura accesul pacienţilor la radioterapie în cele mai importante spitale publice din ţară. În cadrul Acordului semnat cu Banca Mondială vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din ţară. Asigurarea medicamentelor oncologice în unităţile sanitare reprezintă unul din obiectivele mandatului meu. Vom căuta soluţii pentru a stopa disfuncţionalităţile din aprovizionare, dar acest lucru îl vom putea face numai printr-o colaborare strânsă şi un dialog permanent între autorităţile din Sănătate, producători, distribuitori, pacienţi şi personalul medical”, se arată în mesajul transmis de ministrul Sănătăţii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

Ministrul Sorina Pintea salută Campania de informare şi conştientizare pe care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România o derulează an de an sub titlul: „Să Fim Împreună Împotriva Cancerului” şi, de asemenea, subliniază faptul că Ministerul Sănătăţii trebuie să susţină mai activ şi să se implice în aceste iniţiative.

Potrivit sursei citate, cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, iar datele statistice arată că în prezent 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an în lume. Consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel