Sari la conținut

Cunoscut preot român amenințat cu cuțitul, la spovedanie. „Să fii duhovnic, medic psihiatru sau chiar psiholog, poate fi și periculos. Să ne rugăm pentru sănătatea lumii”

Cunoscut preot român amenințat cu cuțitul, la spovedanie. „Să fii duhovnic, medic psihiatru sau chiar psiholog, poate fi și periculos. Să ne rugăm pentru sănătatea lumii”.

Parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul Militari (București) aatras atenția asupra unui adevăr crud și periculos, adesea evitat de cei în măsură să rezolve această problemă.

Preotul se poate ruga, dar nu are pregătirea și puterea să convingă un bolnav psihic să accepte internarea sau tratamentul

„De-ați ști câți oameni cu afecțiuni psihice severe sunt printre noi și nu iau nici un tratament, v-ați speria. Să ne rugăm pentru frații noștri aflați în suferințe psihice să nu facă rău și să nu-și faca rau.

Cine sunt cei care ar trebui sa aibă grijă de ei ?

Cred că, în primul rând, familia, aparținătorii legali. Legal așa stau lucrurile. Familia e cea care trebuie să solicite internarea și, dacă familia știe că viața bolnavului e în pericol, atunci e datoare să facă acest gest salvator.

Desigur că, nu de puține ori, mi s-a cerut ajutorul, fie să mă rog pentru bolnav dar mai ales să conving bolnavul să accepte internarea.

Preotul nu are puterea să facă asta. El se poate ruga, dar nu are pregătirea și puterea să convingă un bolnav psihic să accepte internarea sau tratamentul. Și, desigur, nu poate pune în niciun caz diagnostic.

De fiecare dată când cineva imi vorbea despre insomnii prelungite, însoțite de stari psihice ciudate, ori tristețe permanentă, paralizantă, îndrumam omul și spre un medic. Dar niciodată n-am insistat”, a scris preotul Visarion Alexa, pe pagina de Facebook.

Părintele Visarion Alexa amenințat cu cuțitul, la spovedanie: „Să ne rugăm pentru sănătatea lumii”

„Avem câțiva medici psihiatri cu care parohia noastră colaborează. Unul dintre doctori a patimit serios în urma unui atac violent al unui pacient în timp ce aștepta la metrou.

Să fii duhovnic, medic psihiatru sau chiar psiholog, cred ca poate fi și periculos”, a subliniat preotul.

După ce a amintit de cazul medicului psihiatru atacat la metrou, părintele Alexa a dezvăluit că și el, la rândul său, a fost atacat cu cuțitul de către un blonac cu probleme psihice, chiar la spovedanie.

„Personal vă pot spune că am primit și amenințare cu cuțitul. De la un bolnav psihic, venit să se spovedească. Orice e posibil. Acum, în sfârșit, e sub tratament datorită familiei care a înțeles urgența și bolnavul s-a stabilizat, slava Domnului.

Aveți grijă de mințile dumneavoastră și dacă aveți în familie persoane cu suferințe psihice, nu stați cu mâinile în sân așteptând catastrofa, vorbiți cu psihologul sau cu psihiatrul ce puteți face pentru a vă ajuta persoana dragă.

Și vorbiți și cu preotul să-l poarte în rugăciune pe cel bolnav.

Rânduiala de împărtășire spune că un bolnav cu afecțiuni psihice poate fi împărtașit chiar și dacă nu se spovedește. Ajută enorm dar musai să ia și tratamentul prescris de medic.

Sunt frații noștri, să ne rugăm pentru sănătatea lumii”, a mai scris Visarion Alexa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.