Sari la conținut

Cupola de ”foc” se extinde. Ce ne recomandă medicii

caniculă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Prognoza meteo

Cupola de foc de deasupra Europei se extinde spre România. Marea Britanie, Spania, Portugalia și o parte din Franța se află sub avertizare de caniculă. Din nefericire, canicula va cuprinde și țara noastră. Disconfortul termic se va resimți în special în orașe, formându-se așa numitele „insule de căldură”, a declarat climatologul Roxana Bojariu.

Mare atenția! Cupola de ”foc” se extinde spre România

Cupola de aer cald înseamnă că un val de căldură persistent pe o suprafață mult mai mare decât în mod normal, a explicat Roxana Bojariu.

„Extinderea spațială și în timp a acestui episod cu temperaturi mari înseamnă realimentarea să continuă. De aici rezultă și persistența acestor munți de aer cald care țin atmosfera încinsă pe zona mare. Intervine și acest mecanism în formarea cupolei inclusiv modificarea în circulația atmosferică de acoperire întinsă și la o înălțime mai mare, nu doar cu manifestare la nivelul solului. De aci persistența și impactul deosebit pe care astfel de episoade îl pot avea”, a declarat Roxana Bojariu, potrivit Digi 24.

Temperaturile vor depăși pragul de caniculă

„În România sperăm să nu atingem temperaturi atât de ridicate chiar dacă disconfortul termic va fi prezent mai ales în orașe. Mediul urban amplifică episoadele cu temperaturi ridicate, din cauza construcțiilor, a traficului intens. În orașe temperatura e mai ridicată decât în zonele rurale, este vorba de așa numită insulă de căldură a orașului, care se suprapune peste valul de căldură”, a explicat climatologul.

Expertul mai spune că temperaturile ridicate vor afecta în special copiii, bătrânii, persoanele cu afecțiuni cardio-vasculare sau pulmonare, așa că acestea trebuie să fie atente să își ia măsuri de precauție.

„Trebuie să fie foarte atente, pentru că organismul nu are posibilitatea de a-și recăpăta forțele. Peste zi ai stres termic, peste noapte ai iar stres termic. Efectul cumulativ este mare”, a spus Bojariu.

În acest context, Dr. Silvia Nica, șef la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Universitar București (SUUB), a explicat pentru Pro TV la ce aspecte trebuie să acorde oamenii ateție pe caniculă.

insolatie

”Să evite expunerea la soare și la căldură, în general, la căldura de afară între orele 11 și 17 – sau dacă trebuie neapărat să iasă, este necesar să-și acopere capul și să poarte haine din materiale textile naturale, ușoare, prin care pielea să poată respira și astfel să-și mai elimine din căldură.

De asemenea, e necesar să ne hidratăm mai bine decât în restul perioadelor de timp, respectiv de la 2 litri jumătate în sus pe 24 de ore. E bine să evităm să ieșim din incinte cu aer condiționat direct la aerul de afară, care este foarte cald, pentru că diferența de temperatură este una foarte mare. Și, în orice caz, în locuințele noastre să ne setăm aerele condiționate la niște temperaturi nu foarte … cu o diferență nu foarte mare față de temperatura de afară, adică un 24-25 de grade ar fi suficient pentru aerul condiționat pentru a nu impacta organismul atunci când ieșim.

De asemenea, alimentația trebuie adaptată acestor temperaturi. E indicat să fie consumate mai multe fructe și legume proaspete și să scădem alimentele foarte calorigene: carnea sau preparatele gătite, așa, într-un mod sofisticat, pentru că să încercăm să mâncăm produse cât mai naturale și mai simple, pentru că și organismul le va digera mai ușor”, conchide medicul.

”Persoanele care se știu cu afecțiuni cardiovasculare și nu numai cardiovasculare – orice fel de afecțiune – este necesar să-și continue tratamentul prescris. Sigur, în cazul celor cu hipertensiune, corect este să-și monitorizeze această tensiune, pentru că în perioadele de căldură, de caniculă, tensiunea are tendința să aibă valori mai scăzute față de restul anului.”, a încheiat Dr. Silvia Nica.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel