Sari la conținut

Cum facem față valului de caniculă? Medic: „Căldura este o povară pentru inimă”

Zilele acestea, România este lovită de un val de caniculă. Din acest motiv, medici recomandă măsuri de precauție pentru a putea trece peste valul de căldură.

ANM a emis noi avertizări de căldură și disconfort termic ridicat, valabile vineri. Este cod roșu de căldură extremă și disconfort termic deosebit de accentuat în nord-vest, însă și restul regiunilor sunt vizate de avertizările meteorologilor.

Medicul Stefan Busnatu recomandă cele mai importante măsuri în astfel de situații, în special de către personale bolnave.

„Căldura 🌅 este o povară pentru inimă 🫀!

Din fericire există câteva măsuri de precauție simple care ne pot ajuta să depășim zilele caniculare care vor urma. ⬇️

Dacă pentru oamenii sănătoși valurile de căldură intensă sunt neplăcute, pentru persoanele cu probleme cardiovasculare și inima deja slăbită, zilele calde și umede pot stresa suplimentar inima și pot fi de-a dreptul periculoase. ⚠️

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă mențineți sănătoși în zilele caniculare:

simptome ale deshidratării

🚰 Hidrati-vă. Beți multă apă – aceasta ajută la reglarea temperaturii corpului, ajută inima să pompeze mai ușor și permite organelor să funcționeze corect. Beți lichide înainte să vă fie sete și evitați alcoolul și băuturile cu cofeină, care vor deshidrata organismul.

🍉 Consumați alimente bogate în apă. O dietă de vreme caldă, care pune accentul pe supe reci, salate și fructe, poate atât să potolească foamea, cât și să ofere un plus de lichide. Căpșunile, pepenele verde, piersicile, castraveții, țelina, roșiile, ardeii și spanacul conțin 90% sau mai multă apă.

Evitați să vă aflați în aer liber în cele mai calde momente ale zilei, atunci când soarele este cel mai puternic și temperaturile sunt cele mai ridicate. Sistemul cardiovascular trebuie să lucreze mai mult într-o zi fierbinte, pentru menține corpul rece. De fapt, pentru fiecare grad în care temperatura corpului tău crește, inima ta trebuie să pompeze încă zece bătăi pe minut.

☀️ Fiți priceput la soare. O arsură solară vă poate deshidrata și împiedica capacitatea corpului de a se răci. Dacă intenționați să ieșiti afară în timpul orelor de vârf, asigurați-vă că aplicați protecție solară cu 30 de minute înainte de a pleca. Reaplicați la fiecare două ore.

👕 Purtați îmbrăcăminte lejeră, de culoare deschisă (pentru a ajuta la reflectarea căldurii), care este confecționată dintr-o țesătură ușoară, respirabilă, precum bumbacul. Adaugăți pantofi bine ventilați, o pălărie cu boruri largi, ochelari de soare și protecție solară.

🏋🏻 Încetiniți ritmul. Faceți antrenamentele pe vreme caldă mai scurte și mai lente, țintiți dimineața sau seara când temperaturile și umiditatea sunt mai scăzute, alegeți căi și trasee umbrite sau un spațiu cu aer condiționat.

🧘🏻 Asculta-ți-vă corpul. Dacă nu sunteți obișnuit cu exercițiile fizice regulate, aveți peste 50 de ani, aveți boli de inimă sau aveți întrebări despre sănătatea inimii, consultați-vă medicul înainte de a participa la orice activități intense în aer liber pe timpul verii” , a explicat medicul Dr. Stefan Busnatu într-o postare pe rețelele sociale.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: