Sari la conținut

Alimente care ajută la prevenirea înfundării arterelor cu depozite de grăsime

arterele înfundate

Curățarea arterelor înfundate. Ateroscleroza, adică afecțiunea care apare atunci când depozitele de grăsime se acumulează de-a lungul vaselor de sânge, este cauza principală a aproximativ 50% din decesele din țările occidentale, potrivit studiilor.  Este o boală inflamatorie cronică cu numeroși factori de risc.

Este mai probabil să dezvoltați ateroscleroză dacă:

  • aveți colesterol LDL (rău) crescut,
  • aveți tensiune arterială crescută,
  • fumați,
  • aveți diabet,
  • aveți antecedente familiale de ateroscleroză,
  • aveți obezitate,
  • aveți o dietă dezorganizată,
  • aveți un stil de viață sedentar.

Însă, după o dietă bogată în anumite alimente, cum ar fi legumele, fructele și peștele, s-a demonstrat că reduce riscul de ateroscleroză și boli de inimă.

Fructele de pădure

Afinele, căpșunile, afinele, zmeura și murele au o mulțime de beneficii pentru sănătate, inclusiv capacitatea de a reduce inflamația și de a îmbunătăți sănătatea inimii.

Fructele de pădure sunt pline de fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali. Acestea includ antioxidanții flavonoizi, despre care se știe că ajută la îmbunătățirea sănătății inimii.

Cercetările au arătat, de asemenea, că consumul de fructe de padure reduce semnificativ factorii de risc ai aterosclerozei, inclusiv colesterolul LDL (rău) crescut, tensiunea arterială și nivelurile de zahăr din sânge.

Aceste fructe pot ajuta la prevenirea înfundării arterelor prin reducerea inflamației și a acumulării de colesterol, îmbunătățirea funcției arterelor și protejarea împotriva deteriorării celulare, conform dovezilor științifice.

Curățarea arterelor înfundate. Fasolea

Fasolea este plină de fibre și este bine cunoscută pentru beneficiile pentru sănătatea inimii. Consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi fasolea, este esențial pentru prevenirea aterosclerozei.

Consumul de fasole este o modalitate excelentă de a ține sub control nivelul colesterolului, reducând astfel riscul înfundării arterelor. Multe studii au demonstrat că prin consumul de fasole se poate reduce semnificativ nivelul de colesterol LDL (rău).

O analiză a 26 de studii de înaltă calitate a constatat că dietele care includeau aproximativ 1 porție (130 de grame) de fasole zilnic au fost asociate cu niveluri semnificativ mai scăzute de colesterol LDL (rău), comparativ cu dietele de control.

Cercetările au arătat, de asemenea, că dietele bogate în fasole pot reduce tensiunea arterială, pot îmbunătăți funcția arterelor și pot reduce riscul de diabet de tip 2. Toate aceste efecte pot reduce riscul de ateroscleroză.

Curățarea arterelor înfundate. Peștele

Peștele este plin de substanțe nutritive esențiale, inclusiv grăsimi omega-3. Consumul de pește bogat în omega-3 poate ajuta la reducerea riscului de ateroscleroză.

Studiile arată că omega-3 ajută la reducerea expresiei moleculelor de adeziune celulară, una din cauzele apariției aterosclerozei.

Organismul eliberează molecule de aderență celulară ca răspuns la inflamație și favorizează formarea depozitelor de grăsime pe pereții arterelor.  Mai mult, consumul de pește a fost asociat cu un risc redus de ateroscleroză.

Un studiu realizat pe un eșantion de 961 de persoane a comparat participanții care au consumat mai puțin de o porție de pește pe săptămână cu cei care au consumat două sau mai multe porții de pește pe săptămână.

Studiul a constatat că 13,3% dintre persoanele care au mâncat mai puțin pește au avut ateroscleroză în arterele carotide, care furnizează sânge la creier, comparativ cu doar 6,6% dintre cei din grupul care au mâncat pește.

Roșiile

Roșiile și produsele din tomate conțin compuși vegetali care pot fi deosebit de utili pentru reducerea dezvoltării aterosclerozei.

De exemplu, roșiile conțin pigment numit carotenoid licopen, care poate avea beneficii impresionante pentru sănătate.

Studiile arată că un consum de produse din roșii bogate în licopen poate contribui la reducerea inflamației, la creșterea colesterolului HDL (bun) și la reducerea riscului de boli de inimă.

Interesant este că asocierea roșiilor fierte cu uleiul de măsline poate oferi cea mai mare protecție împotriva arterelor înfundate.

Curățarea arterelor înfundate. Ceapa

Ceapa este, de asemenea asociată cu o serie de beneficii pentru sănătate. Cercetările au arătat că o dietă bogată în aceste legume populare poate proteja arterele. Un studiu cu o durată de 15 ani care a urmărit 1.226 femei cu vârsta de 70 de ani a constatat că un aport mai mare de legume Allium, cum ar fi ceapa, a fost asociat cu un risc mai mic de deces legat de boli cauzate de ateroscleroză.

Ceapa conține compuși din sulf, despre care oamenii de știință cred că pot ajuta la prevenirea inflamației vaselor de sânge, la inhibarea aglomerării trombocitelor din sânge și la creșterea disponibilității oxidului de azot. Toate aceste efecte pot ajuta la protejarea împotriva aterosclerozei și la îmbunătățirea sănătății arterelor.

Citricele

Citricele sunt delicioase și oferă o varietate de vitamine, minerale și antioxidanți, inclusiv flavonoizi. Flavonoizii din citrice pot scădea inflamația și pot ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism. Acesta poate fi motivul pentru care consumul de citrice este asociat cu un risc redus de boli de inimă și accident vascular cerebral – două afecțiuni legate de ateroscleroză.

Condimentele

Condimentele, inclusiv ghimbirul, piperul, ardeiul iute și scorțișoara pot ajuta la protejarea împotriva înfundării arterelor. Aceste condimente au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi, la îmbunătățirea nivelului de lipide din sânge și la reducerea aglomerării trombocitelor din sânge.

Puteți crește cu ușurință consumul de condimente adăugând aceste arome versatile la fulgi de ovăz, supe, tocănițe și aproape orice alt fel de mâncare la care vă puteți gândi.

Curățarea arterelor înfundate. Nucile și semințele

Nucile și semințele sunt surse excelente de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Mai mult, aceste alimente mici și versatile pot ajuta la prevenirea înfundării arterelor.

Cercetările au arătat în mod constant că aportul de nuci și semințe poate reduce semnificativ factorii de risc ai aterosclerozei.

De exemplu, consumul de nuci și semințe poate reduce colesterolul LDL (rău) și tensiunea arterială și poate contribui la creșterea colesterolului HDL (bun).

Cercetările au arătat, de asemenea, că un consum de nuci și semințe reduce nivelul zahărului din sânge și poate ajuta la protejarea împotriva diabetului, un factor de risc cunoscut pentru ateroscleroză.

În plus, consumul de nuci și semințe poate contribui la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și la protejarea împotriva bolilor de inimă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel