miercuri, martie 22, 2023

Curățarea și detoxifierea colonului cu ajutorul apei cu chia. Funcția esențială a colonului, pe lângă eliminarea reziduurilor, este de a trimite apa, vitaminele și mineralele din alimente în organism. Dacă pereții colonului sunt blocați, factorii nutritivi nu mai pot ajunge la destinație, fapt pentru care detoxifierea colonului este foarte importantă.

O persoană obișnuită acumulează de-a lungul anilor în colon între 2,5 și 11 kilograme de reziduuri metabolice. În vederea unei vieți lungi și sănătoase, cel mai important lucru care trebuie făcut este să ne asigurăm că avem un colon sănătos și curat.

Te-ar mai interesa: Ponturi pentru evitarea instalării diabetului. Ce ...

Semințele de chia

Semințele fac parte din familia de mentă (Lamiaceae), provenind din planta chia originară din Mexic și Guatemala, folosită pentru consum încă din timpuri străvechi.

Aceasta a fost cultivată de azteci, mayași, incași și alte civilizații.

În trecut, semințele erau amestecate cu făină pentru a prepara turte sau erau folosite în combinație cu apă pentru a găti ceea ce se numește astăzi porridge sau chiar supe.

Factori nutriționali ai semințelor de chia

28g de semințe de chia conțin substanțe nutritive precum: 11g fibre, 4g proteine, 9g grăsimi sănătoase dintre care 5g de Omega 3, 18% din doza zilnică recomandată de calciu, 30% din doza zilnică recomandată de magneziu, 27% din doza zilnică recomandată de fosfor.

Te-ar mai interesa: Dr. Alexandru Blidaru, renumit medic oncolog: „Cel...

Semințele de chia conțin, de asemenea, o cantitate considerabilă de zinc, potasiu și vitaminele B1, B2 și B3.

Sursă importantă de fibre

28g de semințe de chia conțin 12g de carbohidrați din care 11g sunt fibre.

Datorită conținutului ridicat de fibre solubile, semințele de chia pot absorbi de până la 10-12 ori greutatea lor în apă, devenind astfel un gel care oferă senzația de sațietate.

În plus, fibrele “hrănesc” bacteriile bune din intestin, un beneficiu extrem de important pentru menținerea unei flore intestinale sănătoase.

Te-ar mai interesa: Rolul markerilor tumorali în diagnosticul bolilor ...

Semințele de chia sunt indicate pentru detoxifiere și digestie

Semințele de chia sunt esențiale pentru detoxifierea organismului. Când ajung să fie complet digerate, acestea își măresc dimensiunea și absorb toxinele din organism, curățând astfel tractul digestiv. Proprietățile lor detoxifiante contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea aspectului pielii, unghiilor și părului.

În ceea ce privește îmbunătățirea digestiei, acest beneficiu este dat de fibrele solubile din compoziția semințelor de chia care, odată cu absorbția apei în organism, își schimbă consistența într-una gelatinoasă, ușurând astfel procesul de digestie și peristaltismul intestinal.

Te-ar mai interesa: Cea mai TOXICĂ băutură alcoolică. Riscul de a face...

Apa cu semințe de chia pentru cura de slăbire

Se amestecă o parte de semințe de chia cu 9 părți de apă și le lasă așa timp de 15 minute. Amestecul se va tranforma într-o substanță vâscoasă, gelatinoasă.

Se bea treptat, pe parcursul zilei, de 3-4 ori pe săptămână.

Pentru un gust mai plăcut, se poate adăuga ȋn apă felii sau suc de lămâie.

În contactul cu apa, semințele de chia își măresc și de până la de 3 ori în volum. Datorită acestei proprietăți a semințelor de chia, ele pot contribui la încetinirea procesului de digestie și la reducerea absorbției carbohidraților.

Te-ar mai interesa: Dr. Bilic, reguli de urmat în dieta pentru slăbit:...

Cura cu apă și semințe de chia pentru un colon curat

Într-un vas cu 3 litri de apă clocotită se pune o cană de semințe uscate de chia. Se acoperă vasul cu un capac și se fierbe la foc mic, timp de trei ore. După aceea, se lasă preparatul să se răcească.

După ce s-a răcit, se poate adăuga și un pic de miere.

Se consumă cel puțin un litru pe zi, cu tot cu semințe. Se recomandă o cură de două săptămâni, cel puțin o dată pe an.

Pentru a beneficia de varietatea de vitamine, minerale și macronutrienți pe care le oferă aceste semințe, se recomandă introducerea lor în dietă.

În plus, deoarece semințele de chia și semințele de in au cantități importante de acizi grași Omega-3, se pot utiliza pentru a ameliora o serie de boli inflamatorii intestinale care, în majoritatea cazurilor, sunt printre condițiile responsabile de tulburării gastrointestinale.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private