Sari la conținut

Curățați-vă ficatul și preveniți apariția tumorilor maligne cu acest remediu străvechi

Hendra Su/Getty Images Photo Edit: Monica Pardo

A apărut pe rafturile farmaciilor abia în ultimele decenii, dar  drojdia de orez roșu a fost apreciată pentru proprietățile sale medicinale puternice de sute de ani.

Fiind unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru niveluri ridicate de colesterol drojdia de orez roșu este unul dintre puținele suplimente naturale care conțin ingrediente active practic identice cu cele găsite în medicamentele prescrise.

În plus, beneficiile drojdiei de orez roșu se extind dincolo de scăderea nivelului de colesterol, cercetările emergente care arată că poate reduce inflamația, sindromul metabolic, nivelurile de zahăr din sânge și multe altele.

Ce este drojdia de orez roșu?

Drojdia de orez roșu este un tip de orez fermentat care este produs folosind specii specifice de mucegai, Monascus ruber sau Monascus purpureus.

A fost folosit de secole în medicina tradițională chineză pentru proprietățile sale puternice de promovare a sănătății.

Drojdia de orez roșu conține compusul monacolin K – același ingredient activ care se găsește în medicamentele prescrise pentru scăderea colesterolului, cum ar fi lovastatina.

Din acest motiv, este adesea folosit ca o alternativă rentabilă la medicamentele scumpe pentru a ajuta la reducerea nivelului de colesterol și pentru a susține sănătatea inimii.

Cercetările au arătat și alte efecte benefice, de la reducerea creșterii celulelor canceroase până la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și de insulină.

Astăzi, drojdia de orez roșu este vândută în mod obișnuit ca supliment fără prescripție medicală comercializat pentru a ajuta la gestionarea colesterolului și la îmbunătățirea sănătății generale.

Beneficii potențiale

Beneficiile potențiale ale drojdiei de orez roșu includ:

  • îmbunătățirea sănătății inimii
  • risc redus de sindrom metabolic
  • scăderea inflamației
  • risc redus de cancer

Poate promova sănătatea inimii

Boala de inimă este o afecțiune gravă care afectează milioane și se estimează că reprezintă 31,5% din decesele din întreaga lume.

Colesterolul ridicat – unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă – poate determina îngustarea și rigidizarea arterelor, ceea ce duce la un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral

Drojdia de orez roșie este folosită în mod obișnuit ca remediu natural pentru a ajuta la scăderea nivelului de colesterol și pentru a promova sănătatea inimii și, uneori, poate avea mai puține efecte secundare adverse decât medicamentele eliberate pe bază de rețetă utilizate pentru a trata colesterolul ridicat.

O revizuire a 21 de studii a constatat că drojdia de orez roșu a fost eficientă în reducerea nivelurilor de colesterol total și LDL (rău), precum și a trigliceridelor și a tensiunii arteriale, atunci când este combinat cu medicamente cu statine

În plus, monacolin K poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea funcției endoteliale sau a flexibilității și adaptabilității vaselor de sânge, care este cheia pentru menținerea sănătății vasculare și a inimii.

Poate ajuta la tratarea sindromului metabolic

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care vă cresc riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și accidentul vascular cerebral.

Unele dintre criteriile pentru sindromul metabolic includ hipertensiune arterială, exces de grăsime corporală, creșterea zahărului din sânge și modificări ale nivelurilor de colesterol sau trigliceride.

Ficat sănătos vs. ficat bolnav

Mai multe studii au descoperit că drojdia de orez roșu poate ajuta la tratarea unora dintre acești factori de risc și ar putea fi folosit ca tratament natural pentru a ajuta la prevenirea lor.

Unul dintre efectele sale cele mai bine documentate este capacitatea sa de a reduce colesterolul. Cercetările arată că poate reduce în mod eficient atât nivelul de colesterol total, cât și cel LDL (rău).

Un alt studiu mic, de 18 săptămâni, a constatat că un supliment care conține drojdie de orez roșu a fost capabil să reducă zahărul din sânge, nivelul de insulină și tensiunea arterială sistolica (numărul de top al unei citiri) la persoanele cu sindrom metabolic.

În plus, un studiu de 8 săptămâni a analizat efectele orezului roșu cu drojdie asupra șoarecilor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, în comparație cu un grup de control. S-a descoperit că  drojdia de orez roșu cu a fost capabilă să prevină creșterea nivelului de colesterol și a greutății corporale.

Ar putea reduce inflamația

Inflamația este un răspuns imun normal conceput pentru a vă proteja corpul împotriva infecțiilor acute și a invadatorilor străini.

Cu toate acestea, se crede că inflamația susținută contribuie la afecțiuni cronice precum diabetul, cancerul și bolile de inimă.

Studiile arată că suplimentarea cu drojdie de orez roșu poate ajuta la reducerea inflamației și la promovarea sănătății mai bune pe termen lung.

De exemplu, un studiu efectuat pe 50 de persoane cu sindrom metabolic a arătat că administrarea unui supliment care conține drojdie roșie de orez și extract de măsline timp de 8 săptămâni a redus nivelul de stres oxidativ – o cauză cheie a inflamației cronice – cu până la 20%.

Poate avea proprietăți anticancerigene

Deși cercetările actuale se limitează la studii pe animale și pe eprubetă, unele dovezi sugerează că drojdia de orez roșu poate ajuta la reducerea creșterii și răspândirii celulelor canceroase.

Un studiu a constatat că administrarea de pulbere de drojdie de orez roșu la șoareci cu cancer de prostată a scăzut semnificativ volumul tumorii în comparație cu un grup de control .

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua efectele drojdiei de orez roșie asupra altor tipuri de cancer la om.

Mai exact, ar trebui făcute studii suplimentare pentru a determina modul în care potențialele efecte anticancerigene ale drojdiei de orez roșu pot afecta populația generală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel