Sari la conținut

Cutremur total în Biserica Ortodoxă! Anunțul a venit chiar de la Cancelaria Sfântului Sinod

Teodosie
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
episcop

Cutremur total în Biserica Ortodoxă! Anunțul a venit chiar de la Cancelaria Sfântului Sinod

Biserica Ortodoxă Română (BOR), prin Cancelaria Sfântului Sinod, anunță schimbări importante. Reprezentanții Bisericii au făcut o declarație de ultim moment despre arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Conducerea Bisericii Ortodoxe Române, întrunită sub preşedinţia Patriarhului Daniel, a decis ieri să-l sancţioneze pe arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. O altă decizie a fost aceea de reorganizare a Biroului de presă al Patriarhiei, astfel că, de astăzi, comunicatele vor fi emise de Cancelaria Sinodului, şi nu de purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu. Cu detalii, redactorul RRA Cristian Curte.

Arhiepiscopia  să fie ridicată la rang de mitropolie

Înalt Preasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Constanței, a cerut în mai multe rânduri ca arhiepiscopia pe care o conduce să fie ridicată la rang de mitropolie, însă, ca o noutate, de data aceasta arhepiscopul a anunțat și un miting de susținere, la care în cele din urmă a renunțat.

Bisericii Ortodoxe Române, act „cu mâhnire de atitudinea Înalt Preasfințitului Teodosie

ips teodosie
Sursă foto: Getty Images

Astăzi, episcopii Bisericii Ortodoxe Române au luat act „cu mâhnire de atitudinea Înalt Preasfințitului Teodosie, prin care o dezbatere pur eclezială a fost expusă publicului în sensul expres de a fi folosită prin acțiuni de răzvrătire și de presiune publică asupra Sfântului Sinod”.

Drept pentru care Înaltul Ierarh a primit un avertisment sinodal scris pentru încălcarea ordinii statutare a bisericii și i s-a pus în vedere că în cazul în care va recidiva, va fi trimis în judecata Consistoriului Arhieresc Prim. Sinodul face precizări și în cazul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, ale cărui luări de poziție nu sunt „echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române”. De aceea, pe viitor, comunicatele de presă ale Patriarhiei vor fi emise de cancelaria Sfântului Sinod.

Potrivit agenţiei de ştiri Basilica, Sinodul a mai hotărât să declare anului 2025 „An omagial al Centenarului Patriarhiei Române” şi a reafirmat poziţia bisericii de neimplicare în politica partinică.

Totodată, conducerea BOR a precizat că nou-înfiinţatul Corp de control financiar are rolul de a verifica situaţiile financiare de la parohii, eparhii şi mitropolii, precum şi de a lua măsuri de remediere în cazul în care va constata deficienţe, potrivit RRA.

Alte decizii au vizat înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Marii Britanii pentru cei peste un milion de credincioşi români, precum şi organizarea unei colecte pentru construcţia de locuinţe în Armenia, destinate refugiaţilor armeni din Nagorno-Karabah.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel