Sari la conținut

Cutremurul de 5.7 din Gorj a avut până acum 325 replici. Specialiștii fac ANUNȚUL MOMENTULUI

325 replici a avut până acum cutremurul de 5.7 pe scara Richter din judeţul Gorj. Specialiștii anunță că vor mai fi și altele în zilele următoare. Cea mai mare replică s-a produs joi, la ora 3:07, la o adâncime de 10,8 km, şi a avut magnitudinea de 4,2, intensitatea macroseismică epicentrală IV.

”În urma cutremurului cu magnitudinea de 5.7 ML (5.5 Mw), produs în zona seimică Gorj, Oltenia, în data de 14.02.2023, s-au produs în cursul nopţii de ieri 5 replici cu magnitudine ≥ 3 ML. Cea mai mare replică s-a produs la ora 03:07:06 (16.02.2023) la o adâncime de 10,8 km şi a avut magnitudinea de 4.2 ML, intensitatea macroseismică epicentrală IV”, a transmis, joi, INFP.

325 replici ale cutremurului de 5.7

Sursa citată a precizat că, până în prezent, s-au înregistrat în total 325 replici ale seismului. Specialiştii INFP au explicat că astfel de replici se vor mai produce câteva zile, dar ele scad, de obicei, în intensitate. Potrivit INFP, un cutremur de mare intensitate produs în 2013 în judeţul Galaţi a avut peste o mie de replici în perioada imediat următoare.

Potrivit INCDFP, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a fost produs 1943, la adâncimea de 9,9 km. Alte cutremure mai semnificative produse în zonă au fost în 1912 – 4,5, adâncime 10 km, 1916 – 3,9 adâncime 10 km, 1962 – 4, adâncime 16 km şi 1963 – 4,5, adâncime 10 km.

Constantin Ionescu, directorul INFP: Activitatea replicilor poate să se întindă pe timp de o lună, chiar și două luni.

Constantin Ionescu, directorul INFP pentru Digi24: „Până la această oră au fost 320-325 de replici după cutremurul din Gorj. Este o activitate normală după un șoc așa de mare, la un cutremur de suprafață. Activitatea replicilor poate să se întindă pe timp de o lună, chiar și două luni.

Din experiența altor zone din România, cum e cea de la Galați din 2013, au fost replici din septembrie până în decembrie. Este posibil ca și în Gorj să avem aceeași manifestare.

Deocamdată replicile se situează în marja de 1 grad, până la 4,2 cât a fost ieri.

După ce se termină acest roi de cutremure, pe o perioadă mare, va urma o perioadă de liniște, dar poate va mai da ceva puseuri din când în când.

Și Galațiul dă, dar acolo sunt cutremure de magnitudine 3, 4, mai sunt două cutremure mici, și gata, se oprește. Probabil și aici a fost tot așa.

A fost anul trecut un cutremur de 4 și după aceea s-a liniștit. La fel și acum câțiva ani, am avut un cutremur, apoi s-a liniștit. Era o activitate normală, nu arăta nimic suspect, că va începe o activitate așa de puternică și cu magnitudini atât de mari”.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel