Sari la conținut

Cercetătorul olandez care a anticipat cu precizie cutremurul din Turcia, a realizat previziunile și pentru România. Se confirmă raportul IGSU

Frank Hoogerbeets este cercetătorul olandez care a prezis cutremurul din Turcia înainte cu 3 zile ca acesta să se producă. Într-o postare pe Twiteer, acesta realizează o predicție sumbră privind activitatea seismologică din România.

„Din 1900 până în prezent, în România au avut loc cinci cutremure de magnitudine M6 și patru de magnitudine M7, cele mai multe dintre ele la adâncime (90-150 km).

Ultimul M7 a avut loc în 1990 și ne aflăm în fereastra pentru următorul”, spune cercetătorul olandez.

În urma cutremurului din Turcia de luni, 6 februarie, postarea cercetătorului olandez a devenit virală, strângând peste 23 de milioane de vizualizări și 25.000 de distribuiri. Un utilizator a remarcat că Hoogerbeets „a prezis cu exactitate zona exactă și aproape magnitudinea exactă” a cutremurului.

”Mai devreme sau mai târziu va avea loc un cutremur cu magnitudinea 7,5 în această regiune (centru-sud Turcia, Iordania, Siria, Liban)”, a scris Frank Hoogerbeets pe Twitter atunci.

Cutremure de 5,5 și 5,7 pe Richter, în Oltenia

În România, îngrijorarea cu privire la iminența unui cutremur semnificativ a crescut după cele două seisme de peste 5 pe Richter din zona Olteniei. În majoritatea orașelor mari din țară există clădiri șubrede, care nu ar rezista șocului produs de un seism cu magnitudinea de peste 7.

Reacția Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Reprezentanții IGSU au reacționat după ce informațiile despre iminența unui cutremur în România au fost distribuite masiv în mediul online. Pe pagina oficială de Facebook, IGSU a făcut următoarele precizări:

„Cutremurul este un hazard natural care nu poate fi prevenit sau prevăzut anterior producerii. Nimeni nu poate confirma sau infirma cu certitudine dacă un cutremur poate avea replici, numărul acestora și, cu atât mai puțin, intensitatea acestora.

În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență). https://ro-alert.ro/intrebari-frecvente/”, au scris aceștia pe rețeaua socială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel