vineri, septembrie 18, 2020

Boala Parkinson este a doua cea mai des întâlnita afectiune neurodegenerativa pe plan mondial, după Alzheimer.

Deși tremuratul este considerat semnul esențial al bolii Parkinson, peste jumătate dintre pacienți nu au acest simptom. Mai mult, până să apară manifestări la nivelul membrelor, pot trece chiar și 15 ani.

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele ad vitam al Societății de Neurologie din România a declarat, potrivit digi24: „Momentul în care apar primele semne care fac posibilă recunoașterea cu certitudine a bolii Parkinson, adică în care un medic foarte bun, expert în acest domeniu poate să spună da, sunt în fața unui pacient cu boala Parkinson, din păcate apar după 15-20 ani de evoluție reală a bolii.”

Citește și:

Pe lângă semnele de la nivelul membrelor sunt și altele care nu par să aibă o legătura cu această boală. De exemplu, alterarea mirosului. Prof. dr. Ovidiu Băjenaru:  „De obicei se întâmplă foarte lent și pe oameni nu-i deranjează. De regulă nu e o acuză pe care pacienții să o spună spontan.”

Și depresia poate fi un semn care apare cu mulți ani înainte, însă nu orice persoana cu depresie trebuie bănuită de Parkinson.

Citește și:

Apoi tulburările de somn, cele de tranzit intestinal, rigiditate și încetinire a mișcărilor.

Orice schimbări de genul acesta trebuie să ne determine imediat să ne programăm o consultație la medic, pentru a investiga cauzele schimbărilor.

Parteneri