Sari la conținut

Dacă suferi de această boală, NU AI VOIE sub nici o formă să mănânci banane! Mulți fac această greșeală frecventă și nu știu de ce le este rău!

Surse de potasiu

Când aveți diabet, este important să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge cât mai stabil posibil.

Gestionarea nivelului zahărului din sânge poate ajuta la prevenirea sau încetinirea progresiei unora dintre principalele complicații medicale ale diabetului.

Din acest motiv, este esențial să evitați sau să minimizați alimentele care provoacă creșteri ale zahărului din sânge.

În ciuda faptului că sunt un fruct sănătos, bananele sunt destul de bogate atât în carbohidrați, cât și în zahăr, care sunt principalii nutrienți care cresc nivelul de zahăr din sânge.

Acest articol investighează dacă puteți mânca banane dacă aveți diabet, precum și dacă acestea vă afectează glicemia.

Bananele conțin carbohidrați, care cresc zahărul din sânge

Dacă aveți diabet, este important să fiți conștient de cantitatea și tipul de carbohidrați din dieta dumneavoastră.

Acest lucru se datorează faptului că carbohidrații vă cresc nivelul de zahăr din sânge mai mult decât alți nutrienți, ceea ce înseamnă că vă pot afecta foarte mult gestionarea nivelului zahărului din sânge.

Când nivelul zahărului din sânge crește la persoanele fără diabet, corpul lor produce insulină. Acest lucru ajută la mutarea zahărului din sânge și în celule, unde este folosit sau depozitat.

Cu toate acestea, acest proces nu funcționează așa cum ar trebui la persoanele cu diabet. În schimb, fie corpul nu produce suficientă insulină, fie celulele sunt rezistente la insulina care este produsă.

Fără o gestionare adecvată a diabetului, s-ar putea să întâmpinați creșteri ale glicemiei după ce ați consumat alimente bogate în carbohidrați sau să aveți un nivel ridicat constant de zahăr din sânge, ambele fiind nesănătoase.

Cât zahăr este într-o banană?

O banană medie (aproximativ 126 de grame) conține 29 de grame de carbohidrați și 112 calorii. Carbohidrații sunt sub formă de zahăr, amidon și fibre.

O banană medie conține aproximativ 15 grame de zahăr.

Bananele conțin și fibre, care pot reduce nivelurile de zahăr din sânge

Pe lângă amidon și zahăr, o banană medie conține 3 grame de fibre.

Toată lumea, inclusiv persoanele cu diabet, ar trebui să încerce să mănânce suficiente fibre alimentare, deoarece acestea au potențiale beneficii pentru sănătate.

Cu toate acestea, fibrele sunt deosebit de importante pentru persoanele cu diabet, deoarece pot ajuta la încetinirea digestiei și absorbției carbohidraților.

Acest lucru poate reduce nivelurile de zahăr din sânge și poate îmbunătăți gestionarea globală a zahărului din sânge

O modalitate de a determina modul în care un aliment care conține carbohidrați va afecta glicemia este prin analiza indicelui său glicemic (IG).

IG clasifică alimentele în funcție de cât de mult și cât de repede cresc nivelul zahărului din sânge.

Scorurile variază de la 0 la 100 cu următoarele clasificări:

  • IG scăzut: 55 sau mai puțin
  • IG mediu: 56–69
  • IG ridicat: 70–100

Dietele bazate pe alimente cu IG scăzut sunt considerate a fi deosebit de bune pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Acest lucru se datorează faptului că alimentele cu IG scăzut sunt absorbite mai lent și provoacă o creștere treptată a nivelului de zahăr din sânge, mai degrabă decât o creștere mare.

În general, bananele au un scor scăzut spre mediu pe scara IG (42-62, în funcție de maturitate).

Pe lângă zahăr și amidon, bananele conțin unele fibre. Aceasta înseamnă că zaharurile din banane sunt digerate și absorbite mai lent, ceea ce ar putea preveni creșterile de zahăr din sânge.

Bananele verzi (necoapte) conțin amidon rezistent

Cantitatea de acest tip de carbohidrați dintr-o banană variază în funcție de maturitate.

Bananele verzi sau necoapte conțin mai puțin zahăr și amidon mai rezistent.

Amidonurile rezistente sunt lanțuri lungi de glucoză (amidon) care sunt „rezistente” la digestie în partea superioară a sistemului digestiv.

Aceasta înseamnă că funcționează similar fibrelor și nu vor provoca o creștere a nivelului de zahăr din sânge.

De asemenea, ele pot ajuta la hrănirea bacteriilor prietenoase din intestin, care au fost legate de îmbunătățirea sănătății metabolice și de un management mai bun al zahărului din sânge.

De fapt, un studiu din 2015 privind gestionarea zahărului din sânge la femeile cu diabet zaharat de tip 2 a găsit câteva rezultate interesante. Într-o perioadă de 8 săptămâni, cei care au suplimentat cu amidon rezistent au avut un management mai bun al zahărului din sânge decât cei care nu au suplimentat.

Alte studii au indicat că amidonul rezistent poate avea efecte benefice pentru persoanele cu diabet de tip 2, cum ar fi îmbunătățirea sensibilității la insulină și reducerea inflamației.

Rolul amidonului rezistent în diabetul de tip 1 este mai puțin clar.

Efectul unei banane asupra zahărului din sânge depinde de maturitatea acesteia.

Bananele galbene sau coapte conțin amidon mai puțin rezistent decât bananele verzi, precum și mai mult zahăr, care se absoarbe mai repede decât amidonul.

Aceasta înseamnă că bananele complet coapte au un IG mai mare și vor face ca zahărul din sânge să crească mai repede decât bananele verzi necoapte.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel