Sari la conținut

„De 10 ani sufăr de o boală cardiacă rară: statul în picioare îmi provoacă dureri”

Puntea miocardica este o anomalie la nivelul inimii, în care o banda musculara este situata deasupra arterei coronare, in loc sa fie localizata dedesubt. Deși a fost descoperita în secolul 18, a fost tratata ca o afecțiune cu potențial de dezvoltare a bolilor cardiovasculare abia în medicina moderna.

În medie, aceasta afecțiune este întalnita la o treime din adulti, majoritatea prezentând aceasta anomalie înca de la nastere și petrecandu-și viață făra să știe de existenta ei.

„De 10 ani sufăr de o boală cardiacă rară: statul în picioare îmi provoacă dureri”

Un bărbat din Italia a descoperit în 2013 că suferea de această malformație. A suferit trei operații, dar durerile în piept, în loc să dispară, s-au agravat. Singura lui speranță? ‘Să meargă la un centru specializat din California, dar e nevoie de 500.000 de euro’

A zbura până la Stanford, California, pentru a-și recăpăta viața. Acesta este visul lui Alessio Scorrano, care, în urmă cu aproape 10 ani, a descoperit că are o malformație congenitală a inimii numită „punte miocardică”.

Citeste si:

‘Nu pot să fac practic nimic’, a declarat pentru Today, bărbatul de 30 de ani, originar din Salento, dar care locuiește la Milano. ‘Mersul pe jos îmi provoacă dureri și lipsă de aer. Nu pot să stau în picioare.”

Calvarul a început în 2013. Alessio alerga când boala s-a manifestat pentru prima dată. ‘Am simțit o durere puternică în piept, m-am speriat și m-am dus la urgențe, mi-au făcut analize și m-au trimis acasă spunându-mi că totul este normal, dar ceva se schimbase’.

Boala și chirurgia

Durerile se agravează din ce în ce mai mult, nu mai poate avea o viață normală. În 2017, a suferit o operație pe cord deschis care nu i-a rezolvat problema. Apoi a fost supus unei a doua operații de angioplastie cu un stent pentru a dilata îngustarea coronariană care ar fi fost cauzată de operația anterioară. Așa că în iunie anul trecut a ajuns din nou în sala de operație, a treia oară.

Alessio a sperat că va fi cea decisivă, dar implantarea unui bypass nu l-a ajutat să se simtă mai bine și s-a dovedit a fi o altă iluzie.

„Nu a funcționat”, spune el resemnat. „De fapt, acum am mai multe probleme decât înainte, durerea mă bântuie chiar și când stau jos. Practic, nu mă mai pot ridica din pat.

În urmă cu trei săptămâni, o nouă internare în spital. În cod roșu. A fost supus unei coronarografii, iar medicii au decis să schimbe tratamentul. Dar nu a fost vizibilă nicio îmbunătățire. Boala lui Alessio este complexă, o malformație despre care știm încă prea puțin. A încercat totul. A creat chiar un grup internațional pentru a-i pune în legătură pe cei care suferă de aceeași boală. Totul fără niciun rezultat.

Visul de a zbura în Statele Unite pentru o intervenție chirurgicală

Rămâne, poate, o speranță. Cea de a zbura spre Statele Unite. La Stanford, unde au fost examinate sute de cazuri complexe ca al său și unde, explică el, „există singurul spital specializat în punți miocardice care poate trata patologia mea”. O boală, a lui, „care s-a agravat în timp”, spune el. ‘În primii ani am reușit să merg, dar de la prima operație, în 2017, viața mea este grav limitată de durerile în piept’. O durere care nu-i dă răgaz. Chiar și statul în șezut este o durere.

Singura posibilitate, spune Alessio, este să plece în America. Specialiștii americani sunt singura lui speranță pentru o viață normală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.