Sari la conținut

De cat calciu avem nevoie, zilnic? Dr. Bilic: Pentru sănătatea oaselor și funcționarea corectă a metabolismului, avem nevoie de…

Sursă foto: Shutterstock
Alimente bogate în calciu

Din cuprinsul articolului

Brânza, indiferent că este telemea, cașcaval, de burduf, cu mucegai sau proaspătă, este unul dintre cel mai consumat alimente de români. După cum știți, lactatele ne răsfață papilele gustative, însă poate fi o sursă excelentă de calciu necesar pentru sănătatea oaselor și funcționarea corectă a metabolismului. Mai mult, aceste produse sunt bune și pentru dietă, asta doar dacă se consumă porția corectă.

Dacă porția nu depășește 70 de g pentru telemea și numai 30-35 g de parmezan, cașcaval și brânză cu mucegai, silueta nu va suferi modificări, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Potrivit medicului, brânza nu face parte din meniul ”certați cu poftele”, însă medicul nutriționist spune că brânza ne poate ajuta să scăpăm de kilogramele nedorite fără efort și fără a răbda de foame.

persoanele care vor să slăbească pot consuma produse lactate care, în perioada de primăvară, sunt pline de nutrienți.

”Apoi produsele lactate slabe care, în perioada de primăvară, sunt mai bune decât oricând, pentru că animalele au iarbă proaspătă. Fie că e vorba de lapte bătut, lapte dulce, iaurturi, chiar și cașul sau brânza proaspătă are în compoziție calciu din belșug care ne ajută să deblocăm metabolismul și să îl ajutăm să ardă mai repede grăsimea de rezervă”, a povestit Mihaela Bilic la Antena 3, la ”Sfat de Sănătate”.

Ce ne mai poate ajuta să slăbim?

”Cel simplu lucru după un exces este să îi dăm o pauză organismului. Ce înseamnă această pauză? Hidratare din belșug și nu mă refer doar la apă ci și la ciorbe, dacă se poate de legume, pentru că este piața plină de ștevie, lobodă, etc., la care nici măcar nu merită să le numărăm caloriile.

Acolo avem doar apă, fibre, vitamine, minerale, deci doar sănătate. A se consuma fără moderație de această dată. Puteți abuza de ea, puteți mânca ciorbă de trei ori pe zi! Nimeni nu se gândește la ciorba ca la alimentul ideal de slăbit! Este o chestiune pe care v-o recomand!”, a declarat medicul nutriționist.

Pentru că vedeta de pe masa din ziua de Paște este Pasca, dr. Mihaela Bilic spune ce trebuie să facem ca să fie un cozonac dietetic. Cum trebuie mâncată ca să nu ne îngrășăm.

Dr. Mihaela Bilec, medic nutriționist, a explicat în emisiunea ”Doctor de bine” de ce avem nevoie de 3 porții de lactate de tipul brânză proaspătă, iaurt, lapte dulce sau fermentat

Chiar dacă materia primă este tot laptele, brânza de vaci și telemeaua fac parte din două categorii de alimente diferite. Brânza de vaci este un produs lactat proaspăt cu grăsime sub 10%, conține multe zer și proteine, dar și lactoză.

Telemeaua, pe de altă parte, reprezintă categoria brânzeturi fermentate și învechite, nu are lactoză și este concentrată în calciu și grăsime.

1 kg de telemea se obține din 7 kg de lapte și are valori nutriționale pe măsură: 280 cal/100g, 25% grăsime și 15% proteine.

Prin comparație în brânza proaspătă de vaci, avem doar 145 cal/100g și 8% grăsime.

Avem nevoie de 1 gram de calciu în fiecare zi

„Pentru sănătatea oaselor și funcționarea corectă a metabolismului, avem nevoie zilnic de 1 g de calciu care să fie adus din alimentație. Asta înseamnă 3 porții de lactate de tipul brânză proaspătă, iaurt, lapte dulce sau fermentat. În plus, laptele este un aliment probiotic și conține factor de protecție împotriva obezității”mai spune medicul.

„Înapoi la pască! Ca să fie cu adevărat un cozonac dietetic, fiți atenți la cantitatea de zahăr din rețetă. Aluatul nu este pufos și gustos datorită zahărului, ci felului în care a fost frământat. Folosiți făină și drojdie de calitate și respectați timpii de dospire, o pască reușită nu trebuie să fie foarte dulce. Compensați cu stafide din plin și parfumați cu vanilie și rom.

Cantitatea face și ea diferența: o felie de pască alături de o cafea cu lapte este meniul ideal pentru un mic dejun de sărbătoare sau o gustare de ora 5. Dacă o consumați pe post de desert, ar fi bine ca la masa respectivă să nu mai existe alte făinoase. După ciorbă de miel, stufat sau friptură și salată mâncate fără pâine, merge de minune o felie de pască. Respectăm echilibrul nutrițional și nici probleme cu silueta nu avem!”, a explicat medicul pentru ”Doctor de bine”.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel