joi, mai 26, 2022

Necesarul de iod. Iodul este un element esential recunoscut pentru multele beneficii asupra sanatatii, inclusiv rolul pe care il are in producerea hormonilor tiroidieni T3 si T4.

 Hormonii tiroidieni au capacitatea de a regla metabolismul si producerea energiei in corp si influenteaza temperatura corpului, cresterea, reproducerea, cantitatea de proteine necesara pentru par si piele, sanatatea muschiilor si a articulatiilor.

Te-ar mai interesa: Dieta keto: 5 alimente SĂNĂTOASE care ar putea împ...

In afara de rolul sau major in sanatatea tiroidei, iodul are efecte antioxidante si detine un rol critic in dezvoltarea intelectuala, echilibrul hormonal, precum si in sanatatea sistemului de reproducere. O mare parte din cantitatea de iod din organism se afla in tiroida, dar 70% se gaseste in alte tesuturi, inclusiv sani, ovare, ochi, stomac si glande salivare. Mamele care alapteaza au mai mult iod in sani decat in glanda tiroida.

Surse de iod

Iodul se ia fie prin alimentatie, fie din suplimente. Pentru organism, sarea iodata e cea mai importanta sursa de iod. De fapt, este vorba de sarea de masa, suplimentata cu iod. Și aportul de iod prin consumul regulat de alge marine, asa cum se obisnuieste in populatiile japoneze, aduce o mare cantitate de iod in organism. Estimarile recente arata ca japonezii isi iau aproximativ 50 – 80 mg pe zi numai din alge marine.

Iata si alte produse bogate in iod:

  • Produsele lactate si ouale (mai ales daca animalele au avut parte de hrana bogata in iod);
  • Legume si fructe: ceapa, usturoiul, spanacul, varza, morcovul, prazul, rosiile, perele si strugurii.

Ce cantitate de iod se afla in alimente?

– 1/4 dintr-o lingura de sare iodata ofera organismului 95 de micrograme de iod
– 200 de grame de peste oceanic – 650 micrograme de iod

Te-ar mai interesa: Măsurarea glicemiei, primul pas în depistarea la t...

– lactate – 4-11 micrograme
– creveti – 190 micrograme
– legume – 1-10 micrograme
– stridii – 60 micrograme
– pastrav – 3,5 micrograme
– oua de pasare – 10 micrograme
– carne – 3 micrograme.

Care este doza optima de iod?

Cantitatea exacta de iod de care avem nevoie  este un subiect controversat.  In Statele Unite s-a stabilit ca doza normala de iod este de 150 mcg/zi pentru adulti. Conform specialistilor nu ar exista o doza anume de iod pe zi de care oamenii au nevoie. Unii spun ca doza de iod recomandata difera de la individ la individ in functie de expunerea acestora la diverse substante care ar putea afecta cantitatea de iod sau producerea hormonilor tiroidieni.

Te-ar mai interesa: 25 mai – Ziua Internațională a Copilului Dispărut....

Exemple de astfel de substante sunt halogenurile toxice (fluorura si bromura), percloratii, varza, varza de Bruxelles, soia si alte produse alimentare. Alti specialisti sunt de parere ca doza de iod necesara este de 14mg/zi sau poate chiar mai mult (numai glanda tiroida are nevoie de 6 mg/zi). In clinici dozele de iod variaza de la 3 mg/zi la 50 mg/zi.

Iodul si sanatatea sanilor

Dupa glanda tiroida, sanii si ovarele concentreaza cea mai mare cantitate de iod. Relatia dintre sanatatea sanilor si  nivelul de iod din organism este studiata de decenii si s-a stabilit ca prezenta unui nivel inadecvat de iod in organism impiedica dezvoltarea sanatoasa a sanilor. Studiile arata ca o concentratie intre 3 si 6 mg/zi de iod aduce mari beneficii sanilor.

Te-ar mai interesa: Pfizer va vinde toate medicamentele sale brevetate...

Suplimentele de iod

Inainte de a decide sa luati suplimente de iod, este bine sa va faceti un test de urina pentru a va asigura ca intr-adevar aveti nevoie si de cat exact aveti nevoie. Mai mult decat atat, trebuie neaparat ca inainte de a creste dozajul de iod sa verificati daca suferiti de vreo afectiune a tiroidei sau alta afectiune asupra careia iodul sa aiba reactii adverse.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private