marți, august 16, 2022

7 semne că tiroida nu funcționează corect.

Semnele că suferim de glanda tiroidă nu apar peste noapte. Ele se instalează în timp, iar dacă sunt ignorate, vă pot da mari bătăi de cap. Tiroida este o glandă în formă de fluture care se află în partea din față a gâtului tău și, atunci când funcționează corect, nu o poți simți de fapt.

Prin intermediul hormonilor pe care îi produce, tiroida influențează aproape toate procesele metabolice din organism. American Thyroid Association remarcă faptul că aproximativ 12% din populația SUA va avea o afecțiune tiroidă în timpul vieții și că până la 60% dintre acei oameni nu vor fi conștienți că tiroida lor nu funcționează corect.

Te-ar mai interesa: Test inovator ce permite diagnosticarea mai rapidă...

Întrucât luna ianuarie este luna conștientizării tiroidei, este de bun augur să aruncăm o privire asupra celor șapte semne care ne arată că tiroida dvs. poate întâmpina dificultăți.

Semne că tiroida nu funcționează corect: 1. Te simți obosit tot timpul

Ți-ai pierdut pofta de viață, deși nu ai făcut schimbări mari în stilul tău de viață sau în dieta ta? Poate fi de vină glanda tiroidă, potrivit Health.com.

Se spune că epuizarea este „puternic legată” de hipotiroidism, atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Semnele revelatoare ale oboselii apar atunci când te trezești foarte obosit după o noapte în care ai dormit normal.

Te-ar mai interesa: Studiu. Bebelușul poate semăna cu primul partener ...

„Dacă sunt prea puțini hormoni tiroidieni care străbat fluxul sanguin și celulele înseamnă că mușchii nu primesc acel semnal inițial”, explică sursa.


2. Modificări ale dispoziției

Clinica Mayo explică faptul că problemele tiroidiene vă pot afecta starea de spirit în rău – și anume, puteți experimenta anxietate și depresie. Se adaugă modificări ale dispoziției, indiferent dacă tiroida este hiperactivă (hipertiroidie) sau subactivă.

Te-ar mai interesa: Obișnuiești să porți blugi skinny? Atenție! Pot pr...

De exemplu, hipertiroidismul este legat de „nervozitate neobișnuită”, neliniște și iritabilitate, în timp ce o tiroidă slabă poate duce de obicei la depresie, explică sursa.

3. Creștere/pierdere inexplicabilă în greutate

Dacă nu ți-ai schimbat dieta sau obiceiurile de exerciții fizice, dar observi că greutatea ta pare să scadă sau să crească în mod neașteptat, ar putea fi tiroida ta (sau o serie de alte probleme de sănătate potențial grave despre care ar trebui să te adresezi unui medic).

Te-ar mai interesa: Deficit de vitamina B12: SEMNE la nivelul picioare...

Potrivit WebMD, o „schimbare inexplicabilă a greutății este unul dintre cele mai frecvente semne ale unei tulburări tiroidiene”. O creștere în greutate este de obicei rezultatul unei producții scăzute de tiroidă, în timp ce supraproducția poate pierde de fapt kilograme. Hipotiroidismul este „mult mai frecvent”.


Semne că tiroida nu funcționează corect: 4. Căderea părului

Asociația Britanică a Tiroidei spune că atacurile „prelungite” de hipertiroidism sau hipotiroidism pot cauza într-adevăr pierderea părului. Deci, dacă observați că părul dvs. se subțiază puțin, ar putea fi vorba despre genetică, stres – sau sistemul endocrin (care include tiroida).

Te-ar mai interesa: Simptome de cancer: semnul „brusc” pe care îl pute...

Dacă vă pierdeți părul din cauza unei probleme cu tiroida, aceasta va implica pierderea de pe întregul scalp, mai degrabă decât a anumitor zone, explică sursa: „Părul pare uniform rar”.

Cu toate acestea, vestea bună este că, dacă problema dvs. cu tiroida este corectă, probabil că părul vă va crește înapoi.

5. Toleranță scăzută la căldură/frig

În cazul în care simțiți mereu că e prea cald într-o cameră, deși cei din jur se simt confortabili, atunci s-ar putea să vă confruntați cu intoleranță la căldură din cauza unei probleme cu tiroida. Acest lucru poate fi deosebit de îngrijorător în lunile de vară.

Dacă luați deja medicamente pentru o problemă tiroidiană, aceasta poate duce la hipertiroidism care este legat de „senzația de fierbinte, roșeață și anxietate”.

Persoanele cu hipotiroidism autoimun (cum ar fi tiroidita lui Hashimoto) pot avea simptome fluctuante ale sensibilității crescute la căldură sau la frig. Va fi nevoie de teste medicale adecvate pentru a identifica și corecta aceste probleme ale tiroidei, care este „practic termostatul corpului”, adaugă acesta.

afectări oftalmologice după covid

Semne că tiroida nu funcționează corect: 6. Uscăciune

Potrivit WebMD, a avea ochi uscați poate fi primul semn al problemelor tiroidiene în unele cazuri. Problemele oculare cauzate de disfuncția tiroidiană sunt în mod obișnuit legate de boala Graves, care este o formă de hipertiroidism, notează sursa.

În alte cazuri, de „vină” pentru uscăciunea ochilor poate fi tiroidita lui Hashimoto. Alte surse observă că hipotiroidismul poate duce la uscarea pielii și a scalpului (împreună cu căderea părului), precum și la uscăciunea vaginală (care poate fi asociată și cu menopauză).


7. Gușă

În mod normal nu puteți vedea sau simți glanda tiroidă, cu excepția cazului în care există o problemă. Clinica Mayo observă că gușa este mărirea tiroidei, deși în multe cazuri nu există durere, deși poate provoca tuse și poate interfera cu respirația și înghițirea.

Gușele sunt asociate cu o lipsă de iod în dieta dvs., care este un aditiv obișnuit la sarea de masă. Pe lângă lipsa de iod, alte motive pentru care tiroida este mărită includ boala Graves, boala Hashimoto (tiroidita), nodulii tiroidieni sau sarcina, adaugă sursa.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private