Sari la conținut

De cât somn profund ai nevoie? Trucuri pentru a avea parte de un somn de calitate

Somn liiștit
Strsa foto: arhiva Doctorul Zilei
Modalitati naturale de a scapa de insomnie

De cât somn profund ai nevoie? Fie că e vorba de un somn ușor, sau de un somn profund, odihna este crucială pentru multe aspecte ale sănătății.

Lipsa somnului a fost legată de hipertensiune arterială și alte afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni de sănătate mintală precum depresia și probleme legate de greutate, cum ar fi obezitatea și diabetul, potrivit National Institutes of Health (NIH) din SUA.

Recomandările generale cer ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore în fiecare noapte. Aproximativ 20% din acest timp va fi petrecut în somn profund, potrivit NIH.

De cât somn profund ai nevoie? 

După două etape de somn ușor în care corpul este în derivă și trece în repaus, vine somnul profund. Această a treia etapă a somnului vine cu undele lente ale creierului cunoscute sub numele de unde delta, iar ochii și mușchii nu se mișcă. Oamenii care dorm adânc sunt greu de trezit.

Dacă reușești să ai un somn profund, starea de sănătate se îmbunătățește în general. Din fericire, există o mulțime de strategii pentru a face acest lucru.

A avea o rutină este una dintre schimbările cele mai des recomandate pentru a îmbunătăți somnul. Asta înseamnă să te culci la aceeași oră în fiecare noapte, chiar și atunci când nu ai de lucru pentru a te trezi pentru a doua zi.

Trucuri pentru a avea parte de o odihnă de calitate

Ajută, de asemena, evitarea cofeinei, a luminilor strălucitoare și a alimentelor grele spre sfârșitul zilei poate ajuta. În aceeași măsură, ajută exercițiile fizice regulate și adoptarea unui obicei calmant noaptea, cum ar fi să bei ceai din plante sau să meditezi.

Pe lângă reducerea sunetelor din exterior care distrag atenția de la somn, redarea zgomotului alb printr-o aplicație pentru telefon ar putea împiedica oamenii să se trezească în miezul nopții, deoarece ajută la ascunderea salturilor bruște în ambient.

Dopurile de urechi pot face, de asemenea, minuni pentru această problemă.

Mulți experți recomandă reducerea utilizării telefoanelor, tabletelor și computerelor pentru a dormi mai bine. Ecranele emit lumină albastră care poate interfera cu ritmul circadian al unei persoane și poate distruge somnul.

Cercetătorii au descoperit că oamenii care petrec mai mult timp folosind telefoanele lor durează mai mult până adorm, dorm mai puține ore și dorm mai puțin eficient.

Ai grijă totuși să nu exagerezi! Este posibil ca somnul prea profund să aibă propriile sale dezavantaje.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel