Sari la conținut

Ce este „divorțul de somn”? Unul din trei cupluri nu mai fac asta împreună. Ce spun specialiștii

sforăit
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum previi sforaitul

Ce este „divorțul de somn”? Un somn sănătos este important pentru sănătatea generală, dar nu este întotdeauna ușor să ai parte de el în momentele în care împarți patul cu un partener.

Pentru mulți americani, de exemplu, opțiunea pentru un „divorț de somn” a fost modalitatea lor de a avea un somn cu adevărat bun. Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) a efectuat un sondaj între 24 și 29 martie.

Oamenii au fost întrebați despre modurile în care își ajustează rutina de somn pentru partenerul lor. Pentru că, după cum se știe, poate fi greu să ai un somn adecvat atunci când persoana de lângă tine nu are un somn ușor, fie că sforăie, se răsucește și se întoarce sau are. alt obicei care îți îngreunează somnul.

Ce este „divorțul de somn”? Unul din trei cupluri nu mai fac asta împreună. Ce spun specialiștii

Unii respondenți au spus că, pentru a rezolva aceste probleme, folosesc dopuri pentru urechi, o alarmă silențioasă sau o mască pentru ochi, în timp ce alții dorm mai devreme sau mai târziu decât ora preferată pentru a-și găzdui partenerul.

Interesant este că aproximativ o treime dintre respondenți au spus că dorm în altă cameră, ocazional sau constant, arată sondajul. Cu alte cuvinte, au optat pentru un „divorț de somn”.

Bărbații sunt mai predispuși să practice acest lucru în comparație cu femeile. În ceea ce privește generația, millennials (cu vârste între 27 și 42 de ani) par să fie cel mai probabil să facă acest lucru, urmați de cei din Generația X (cu vârsta între 43 și 58 de ani), Gen Z (18 până la 26 de ani) și, respectiv, Baby Boomers (59 – 76 de ani). Ar putea părea puțin extrem, așa cum se numește „divorț de somn”, dar poate pentru acești respondenți, acesta este modul lor de a dormi corect.

Fenomenul este mai rar întâlnit la cuplurile mai vârstnice, persoanele din așa-numita Generație „boomers”, născute între 1946-1965, optând doar în procent de 22% să doarmă separat.

„Știm că somnul slab îți poate înrăutăți starea de spirit, iar cei care sunt lipsiți de somn au mai multe șanse să se certe cu partenerii lor. Poate exista un anumit resentiment față de persoana care provoacă perturbarea somnului, care poate avea un impact negativ asupra relațiilor”, a transmis Seema Khosla, pneumolog AASM și purtătorul de cuvânt a spus într-un comunicat de presă.

„A avea un somn bun este important atât pentru sănătate, cât și pentru fericire, așa că nu este surprinzător faptul că unele cupluri aleg să doarmă separat pentru bunăstarea lor generală”.

Deși pare un termen dur, arată că oamenii acordă importanță somnului

A nu dormi suficient nu este doar o chestiune de a nu te putea odihni. Chiar și o singură noapte nedormită te poate face somnoros și iritabil. De asemenea, ar putea îți aducă și lipsă de energie sau gândire încetinită, potrivit Sleep Foundation. Iar acestea sunt doar efectele pe termen scurt.

Privarea cronică de somn poate contribui la o serie de probleme de sănătate, de la boli cardiovasculare și obezitate până la anomalii hormonale și tulburări de sănătate mintală.

„Somnul joacă un rol fundamental în funcționarea aproape a tuturor sistemelor corpului, așa că o lipsă persistentă de somn prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea fizică și mentală”, a menționat Sleep Foundation.

„Deși termenul „divorț de somn” pare dur, înseamnă într-adevăr doar că oamenii acordă prioritate somnului și se mută într-o cameră separată noaptea, atunci când este nevoie”, a spus Khosla.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel