Sari la conținut

De câte ori ne putem spăla pe față. Ce spun dermatologii

semn pe fata
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
semn care anuta o boala de inima

De câte ori ne putem spăla pe față într-o zi din punctul de vedere al dermatologilor. Spălarea feței este primul pas al unei rutine de îngrijire a pielii. Hai să vedem când și cât ar trebui să ne spălăm pe față, mai ales dacă avem o piele sensibilă sau probleme dermatologice conform dermatologilor consultați de Reader s Digest

De fapt, majoritatea experților susține că este un aspect crucial al menținerii sănătății pielii, mai important chiar decât alegerea celor mai bune produse de spălare a feței.

 

De câte ori ne putem spăla pe față într-o zi

„Spălarea feței ajută la îndepărtarea murdăriei, grăsimii și a altor poluanți și impurități de mediu care se acumulează pe față, pe parcursul zilei”, explică medicul dermatolog Lauren Penzi.

 

De câte ori ne putem spăla pe față într-o zi variază de la o persoană la alta. Unii oameni pot beneficia de o curățare dublă, în timp ce alții nu au nevoie decât de o singură spălare.

În anumite cazuri, spălarea feței în mod frecvent poate duce la erupții și la o serie de alte probleme dermatologice. Iată cum să vă asigurați că vă spălați pe față corect și ce produse ar trebui folosite.

 

De ce este important să te speli pe față

Așa cum nu există o zi fără să te speli pe mâini, la fel, nu ar trebui să treacă nicio zi fără să te speli pe față. La urma urmei, și fața este expusă prafului, poluanților și murdăriei, ca și mâinile.

În plus, produsele de make-up și transpirația rămân pe față. Lăsând acele lucruri să se acumuleze, veți avea pori dilatați, erupții sau alte probleme ale pielii. Spălarea feței poate îndepărta murdăria, transpirația și urmele de machiaj, explică dr. Penzi.

 „Pentru majoritatea oamenilor, spălatul feței de două ori pe zi este frecvența ideală”, spune Hadley King, dermatolog din New York City.

„În mod ideal, ar trebui o dată dimineața și o dată seara, înainte de culcare”, susține King.

Totusi, medicul avertizează că spălarea excesivă a feței va duce la uscarea și iritarea pielii.

”O piele uscată este adesea un semn că ați exagerat cu spălatul pe față”, spune ea.

 

De câte ori ne putem spăla pe față. Ghid valabil și pentru persoanele care au o rutină specială pentru tenul gras

 

Indiferent de tipul de piele, în general, dermatologii nu recomandă spălarea feței de mai mult de două ori într-un interval de 24 de ore.

„Riscăm să îndepărtăm uleiurile naturale ale pielii, iar asta poate duce la iritații”, spune dr. Penzi.

Acest ghid este valabil și pentru persoanele care au o rutină specială pentru tenul gras. Dacă sunteți tentat să vă spălați mai des decât de două ori pe zi, nu o faceți! Curățarea de prea multe ori poate duce la suprasolicitarea glandelor uleioase, făcând pielea și mai grasă.

Există și excepții de la regulă. De exemplu, dacă faceți antrenamente intensive la prânz sau aveți o activitate în urma căreia transpirați în exces, ar fi bine să folosiți un produs de curățare blând.

semn pe fata
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

 

Ce se poate întâmpla dacă nu te speli pe față

Dacă, din când în când, adormiți fără să vă spălați pe față, nu e un capăt de țară. Dar dacă săriți repetat peste acest pas de curățare a feței, prin spălare și demachiere, atunci e posibil să vă confruntați cu probleme precum erupții, mai multe riduri și, nu în ultimul rând, pătarea lenjeriei de pat.

”Radicalii liberi și poluanții sunt transportați în aer (vorbim despre smog, fum, praf și particule de la produsele de curățare de uz casnic). Aceste molecule minuscule ajung pe față și pot cauza deteriorarea fibrelor de colagen și elastină ale pielii, adică exact cele care ajută la menținerea unui ten tânâr. Indiferent dacă urmați o rutină de îngrijire a pielii la 30 de ani sau una pentru pielea îmbătrânită, spălarea feței este o necesitate”, subliniază King.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel